De reden om te gaan sporten komt vaak voort uit onvrede over je lichaam. Je vindt jezelf te dik of je voelt je schuldig, omdat je niet genoeg beweegt. Op wilskracht en discipline de strijd aangaan tegen je oude gewoontes werkt vaak alleen op de korte termijn. Wat werkt dan wel? Hoe kun je sporten met plezier? En dit ook volhouden?

Regelmatig sporten op de lange termijn hield ik gewoon niet vol…..

Jarenlang heb ik niet gesport. En ook in het dagelijkse leven met een zittend beroep had ik bar weinig lichaamsbeweging. Niet dat ik het niet probeerde; ik deed dapper mee aan alle hypes, zoals aerobics, kickboksen, spinnen, hardlopen, fitness, mountainbiken, yoga, ChiNeng en Zumba. Ik begon altijd enthousiast en helemaal overtuigd dat dit het echt was, maar na een paar weken kwamen de eerste excuses en voor ik het wist was mijn nieuwe hobby uit zicht. Niet dat ik mijn gezondheid niet belangrijk vond; ik hield het gewoon niet vol. Een illusie armer en een schuldgevoel rijker.

Geen verandering voor even maar een complete transformatie

In 2012 veranderde dat, ik pakte het heel anders aan. Dit keer geen verandering voor even, maar jarenlang sportte ik iedere dag. De transformatie was niet alleen fysiek, dagelijks sporten heeft me getransformeerd op alle niveaus. Door het sterker worden van mijn lichaam, werd ik mentaal ook sterker en emotioneel stabieler. En door het dagelijkse bewegen heb ik veel meer contact met mijn lichaam, waardoor ik beter gegrond ben en spiritueel meer in balans.

Hoe kun je sporten met plezier?

Voor het effect op de langere termijn is vooral de juiste mindset van wezenlijk belang. Een positieve benadering door te focussen op wat je WEL wilt, en niet op wat je NIET wilt. Ik geef je 4 tips om sport met plezier een vast onderdeel van je leven te maken.

The secret of change is to focus all your energy not on fighting the old, but on building the new – Socrates

1. De intentie van je nieuwe gewoonte

Iets wat leuk is, geef je makkelijk een plek in je leven. Als je een positieve intentie verbindt aan de nieuwe gewoonte, dan gaat de energie als vanzelf stromen. En kun je je gewoonte bijna moeiteloos aanleren.

Stel jezelf de vraag: Waarom wil ik sporten? Is je antwoord vooral gericht op wat je wel wilt en word je er blij van hoe je antwoord klinkt? Of is je antwoord gericht op alles wat je vooral niet wilt en niet goed vindt aan jezelf? Probeer één of meerdere positieve intenties te bedenken die voor jou positief klinken.

Voorbeelden van positieve intenties zijn over sporten zijn:
Vanuit liefde voor mezelf en mijn lichaam wil ik graag sporten.
Van sporten krijg ik energie.
Mijn lichaam is gemaakt om te bewegen.
Ik houd van mezelf en daarom zorg ik goed voor mijn lijf en beweeg ik veel.
Sporten geeft me kracht en uithoudingsvermogen op alle niveaus.

Schrijf je intenties op en leg of hang ze op een plek waar je ze veel ziet. Of stel het in als schermafbeelding op je telefoon, tablet of laptop, zodat je in contact blijft met je positieve mindset.

2. Kies de sport of activiteit waar jij blij van wordt

Als je start met sporten uit onvrede over je lichaam of omdat je niet gezond bent, dan is de kans groot dat je een keuze maakt voor een sport die is gebaseerd op die (negatieve) gedachte. Je kiest dan een sport die een mooi en gezond lichaam belooft, waardoor sport een middel is om dat wat je NIET wilt aan te pakken. Ook hier ligt de focus weer op het negatieve. Kies daarom een sport of activiteit waar je blij van wordt. Ga sporten met plezier! Als je doet wat bij jou past en wat je leuk vindt, is de kans groot dat je dit tot een nieuwe gewoonte kan maken.

3. Plan je sport en beweging in

Door iets te blijven herhalen wordt het een gewoonte. Ga daarom je beweging en sport inplannen. Plan bijvoorbeeld op zondag je week in, zodat je bewust tijd maakt voor jouw activiteit. Of kies voor een aantal vaste momenten in de week. Het stellen van haalbare doelen hoort bij het succesvol veranderen van je levensstijl. Focus op vooruitgang, maar begin met kleine stapjes. Als jij bijvoorbeeld, net als ik destijds, jarenlang niet hebt gesport, begin dan rustig aan met bijvoorbeeld 2 tot maximaal 3 keer per week. Als je al sport en je wilt dit uitbreiden of bijvoorbeeld meer continuïteit in je weekplanning, voel dan welke volgende stap voor jou realistisch is.

4. Focus op je resultaten en je mindset

Door te focussen op je succes en de positieve veranderingen die het sporten je geeft, creëer je een positieve flow die ervoor zorgt dat je wilt blijven sporten. De veranderingen van het sporten kunnen bijvoorbeeld zijn dat je conditie vooruit gaat, dat je sportresultaat verbetert, dat je je heerlijk voelt na het sporten en je trots bent op jezelf. Misschien ervaar je zelfs gewichtsverlies of merk je dat je lichaam verandert. Wees je bewust van subtiele veranderingen, maar focus ook op je gevoel en zeker niet alleen op de fysieke resultaten.  Houd de resultaten van het sporten bij in bijvoorbeeld een app of door ze op te schrijven.

Dagelijks sporten transformeert je op fysiek, mentaal en spiritueel niveau.

Eerste hulp bij smoesjes

Als het goed is heb je nu een sport gekozen waar je blij van wordt en sport je met plezier. En je hebt een positieve mindset gecreëerd om te gaan bewegen en sporten. Je plant dit in en focust op de positieve veranderingen die het meer bewegen of sporten je geeft.

Als je merkt dat je weerstand krijgt tegen het sporten, of smoesjes gaat bedenken om niet te gaan sporten, voel dan waar je weerstand zit. Ben jij je nog bewust van jouw positieve intenties om te sporten? Sport je nog met plezier? Vind je de sport of activiteit die je doet nog leuk? Krijg jij nog energie van wat je doet? Zo niet, focus dan weer op je positieve intentie, je plezier en jouw resultaten.

Gelukkig kan ik weer sporten met plezier!

Na jarenlang intensief sporten werd ik ziek en kreeg hierdoor ernstige klachten aan mijn spieren, gewrichten en bindweefsel. Zo erg dat ik niet meer kan sporten. Dat jarenlange sporten zat er zo in, dat ik er veel moeite mee had dat ik weinig meer kon met mijn lichaam. Na jarenlang te hebben geworsteld en zelfs bijna niet meer te kunnen lopen ben ik dolblij dat ik weer meer kan bewegen! Dus ik ben mijn sporten stap voor stap weer aan het opbouwen, zodat mijn lichaam, gedrag en mindset weer gericht is om regelmatig en met plezier te bewegen. Dat wens ik jou ook toe ????

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: