Veel HSP’s hebben last van slaapproblemen, sommige hebben moeite met in slaap vallen en anderen worden ‘s nachts wakker en kunnen niet meer slapen. Het nadeel van slecht slapen als je hooggevoelig bent is dat je daardoor ook weer gevoeliger wordt voor prikkels. Hierdoor raak je nog meer vermoeid, ben je sneller geïrriteerd en kan het zijn dat je nog slechter gaat slapen. Het is als een vicieuze cirkel. Lees hieronder mijn tips om je slaapproblemen op te lossen!

De oorzaak van slecht slapen als je hooggevoelig bent

Als je last hebt van slaapproblemen dan is het belangrijk dat je eerst onderzoekt wat de werkelijke oorzaak is waarom je nu wakker ligt. Zo kun je gericht aan een oplossing gaan werken. Lig je bijvoorbeeld ‘s nachts te piekeren? Of ervaar je stress en spanning in je lichaam? Misschien krijg je gedurende de dag wel zoveel prikkels en ben je ‘s avonds laat nog zo actief dat je niet tot rust kan komen en in slaap kan vallen? Of misschien slaap je wel zo licht dat je snel en vaak wakker wordt in de nacht. Probeer voor jezelf de oorzaak van je slaapproblemen op te lossen. Naast deze oorzaak heb ik ook een aantal tips en een bedritueel voor je die je kunnen helpen zodat je wel weer lekker kan slapen.

Tip 1: maak van je slaapkamer een oase van rust

Nodigt je slaapkamer wel uit om te slapen? Is je slaapkamer een echte fijne plek? Is de sfeer van je slaapkamer fijn en is het schoon en opgeruimd?  Belangrijk is dat je slaapkamer donker genoeg is, anders wordt de aanmaak van het natuurlijke slaaphormoon melatonine verstoord. Kijk eens kritisch naar de lichtinval van de slaapkamer en pas dit eventueel aan met een verduisterende oplossing of een slaapmasker. Frisse lucht, ventilatie en een aangename temperatuur zijn ook erg belangrijk, kijk wat je kunt doen om dit voor jou comfortabel te maken.

Hou je slaapkamer zo vrij mogelijk van straling en elektrische apparaten die invloed hebben op jouw energieveld en je slaap. En onderschat deze punten niet, het gaat echt om het totaalplaatje wat jou totale rust geeft. Bekijk je slaapkamer objectief met deze punten en creëer jouw oase van rust.

Tip 2: mediteren

Mediteren en werken met je energie is dé manier om met je hooggevoeligheid om te gaan. Het vermindert stress, spanning en piekeren. Daarnaast helpt het je om gedachten en gevoelens los te laten. Door meditaties en het werken met je energie kun je jezelf heel goed versterken en beschermen. En juist als je hooggevoelig bent. Speciaal voor HSP’s slaapproblemen heb ik verschillende geleide slaapmeditaties gemaakt die je gewoon helemaal gratis kunt beluisteren. Klik hier om de meditaties te bekijken en beluisteren. Wil jij naast een slaapmeditatie gratis nog meer meditaties beluisteren? Meld je dan aan voor de library of joy, met heel veel meditaties.

Tip 3: stimuleer jouw ritme met een bedritueel

Natuurlijk gezien is ons lichaam in de ochtend het meest actief. Zo zijn de hormonen en andere stofjes in je lichaam die jou actief maken veel hoger in de ochtend dan in de avond. Hierdoor konden we heel lang geleden in de ochtend op pad om voedsel en water te gaan zoeken. Plan jouw dag zo in dat je het meest actief bent in de ochtend en dat je bewust vanaf een bepaald tijdstip niet meer fysiek en geestelijk druk bent. Ga dus niet vlak voor het slapen gaan nog druk in het huishouden zijn, werken achter een beeldscherm, uitgebreid whatsappen of op social media actief zijn. Ook sporten in de avonduren kan jouw slaapritme verstoren.

Kies voor vertraging in de avond. Lees een boek, brand een kaarsje, neem een douche, bad of verzorg je gezicht en lichaam. Wat heel goed werkt is om een (biologische) kruidenthee te drinken die een goede nachtrust ondersteunt. Kies voor me-time! Je lichaam reageert heel erg goed op ritme en structuur. Probeer een vast ritme aan te houden in de avond: op dezelfde tijd naar bed en voor je bedtijd dezelfde handelingen doen. Hiermee stimuleer jij je lichaam om slaaphormonen aan te maken.

Tip 4: zorg voor een orgasme

Door de ontlading van het orgasme en de diepe ontspanning kun je makkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Tijdens en na een orgasme komen er allerlei geluksstofjes vrij in je lichaam. Deze geluksstofjes noemt men ook wel neurotransmitters. Zo komt er door een orgasme, dopamine, endorfine, oxytocine en noradrenaline vrij in je lichaam. Vooral het stofje noradrenaline zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap valt en dieper slaapt. Hier lees je alles over de helende kracht van het orgasme.

Tip 5: slaap naakt

Je bioritme wordt sterk beïnvloed door je lichaamstemperatuur. Door naakt te slapen daalt je lichaamstemperatuur makkelijk waardoor je meer melatonine aanmaakt en je sneller in slaap valt. Als je het warm hebt dan ga je ook onrustiger slapen. Misschien herken je het wel dat je veel droomt als je het warm hebt in bed. Door naakt te slapen is je lichaamstemperatuur stabiel koeler, waardoor je slaapkwaliteit verbetert. Daarnaast ben jij je meer bewust van je lichaam, wat ervoor zorgt dat je meer gegrond bent en je energieker wakker wordt. Als je net start met naakt slapen kan het onwennig voelen, waardoor je in eerste instantie misschien onrustig slaapt. Probeer het zeker 1 á 2 weken uit, dan kan je eraan wennen en echt ervaren of het voor jou werkt. Hier lees je meer over de voordelen van naakt slapen als je hooggevoelig bent.

Tip 6: etherische olie

Etherische olie heeft een helende werking op ons. Probeer zelf verschillende oliën uit om te ontdekken welke olie jij lekker vindt en die je helpt met ontspannen en slapen. De geuren lavendel en ylang ylang geven een ontspannend en zinnenprikkelend effect. De etherische olie verandert de energie van de ruimte en jouw aura. En als jouw energie verandert, dan verander je ook je gedachten en gevoelens.

Het gebruik van etherische olie is eenvoudig. Druppel de olie op een watje of zakdoekje en leg het naast je kussen of naast je bed. Wat ook goed werkt, is vernevelen met een plantenspuit. Voeg een paar druppels olie toe aan het water en spray dit in de hoeken van de kamer vlak voordat je gaat slapen. Wil je het goed aanpakken? Je kunt ook met een aroma diffuser olie verdampen. Zo kun je voor het slapengaan de energie in de ruimte zuiveren met de etherische olie die bij jou past.

Tip 7: kruidenthee

Planten en kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om ons te genezen of te ondersteunen. In onze westerse maatschappij zijn wij vaak het contact met de natuurlijke en helende werking van voeding, planten en kruiden kwijtgeraakt. Maar tegenwoordig kun je allerlei soorten kruidenthee kopen die je helpen bij een goede nachtrust. De kruiden kamille, hop en valeriaan werken heel rustgevend, maar ook mengelingen van andere kruiden zijn mogelijk. Veel theemerken hebben wel een thee in het assortiment die je kunt testen voor het slapen gaan.

Tip 8: Edelstenen

Edelstenen hebben ook invloed op jouw energie en de energie van de ruimte. Je kunt op zoek gaan naar een steen die jij fijn vindt en waar jij het gevoel van hebt dat die steen jou kan helpen. Er zijn allerlei algemene beschrijvingen van stenen, waar ze goed voor zijn. Mijn ervaring is dat dit toch heel erg persoonlijk is en dat sommige stenen niet bij je passen. Zo’n steen geeft dan ook niet het effect wat het zou moeten geven. Deze stenen zou je eens kunnen voelen, of ze jou kunnen helpen en een rustgevend en beschermend effect hebben: Rozenkwarts, smaragd, topaas, rookkwarts, maansteen of jade. Je kunt de edelsteen op je nachtkastje leggen, onder of naast je kussen.

Vertrouwen op je lichaam en geest

Als je al langer onrustig slaapt of ‘s nachts wakker wordt, dan kan je slaapritme flink in de war zijn. Het is belangrijk om te blijven vertrouwen op je herstellend vermogen. Je lichaam wil ook niets liever dan dat jij goed slaapt, waardoor je ‘s nachts weer op kan laden en goed uitrust. Werken de tips niet direct? Geef het niet te snel op, je lichaam heeft tijd nodig om weer een gezond slaapritme te krijgen.

Misschien zijn deze slaapmeditaties interessant voor je: