Als kind ben ik heel gevoelig voor sfeer. Wanneer er ruzie of onenigheid is kan ik hier heel onrustig van worden. Ik doe alles om het tij te keren. Ik ga grote zorg dragen voor anderen. Zo zorg ik voor mijn pleegmoeder zonder dat ze dit zelf in de gaten heeft. Ik ben als de dood dat ze merkt wat mijn pleegvader met mij doet. Ik voel me schuldig en slecht.

In dit artikel van Anna Touw- Smit lees je meer over de gevolgen van seksueel misbruik als je hooggevoelig bent.

Misbruik

Ik ben geboren in een tehuis voor ongehuwde moeders wat verbonden is met een kindertehuis in Utrecht. Op mijn vierde jaar kom ik in een pleeggezin. Dit is voor mij een sprookje. In een echt huis wonen met een vader en een moeder. Ik krijg zelfs een eigen slaapkamer.

Dat mijn pleegvader niet van kinderen af kan blijven weet ik nog niet. Schokkend is de eerste ervaring. Ik houd mijn adem in bij de bedreiging om weer terug te worden gestuurd naar het tehuis. Ik mag het tegen niemand vertellen anders moet hij naar de gevangenis.

Als kind weet je niet hoe hier mee om te gaan, ik schaam me diep en voel me schuldig naar mijn pleegmoeder. Ik ben bang dat ze het ontdekt en dan teleurgesteld is in mij. Ik vind haar lief, voor het eerst is er iemand die voor mij zorgt als een moeder. Mijn pleegmoeder is vrolijk maar ik voel tevens verdriet bij haar. Ik doe mijn best om haar op te vrolijken wanneer ze zich niet goed voelt. Ik kan er niet tegen om haar verdrietig te zien. Wanneer ik in mijn bed lig komen de weggestopte tranen. Diep weggedoken onder de dekens voel ik de eenzaamheid. Ik weet niet waar ik het zoeken moet.

Masker

De volgende morgen zet ik mijn masker weer op.  Op school kan ik me niet concentreren. Ik blijf zitten. In het pleeggezin blijf ik zoveel mogelijk mijn best doen. Wanneer er harde woorden vallen komt dit messcherp bij mij binnen. Ik voel precies aan wanneer het moment daar is dat mijn pleegvader me mee naar boven neemt. Ik wil niet maar durf niets te doen. Ik val stil en vertrek uit mijn lijf. Ik ga aan andere dingen denken. Ik hoor mijn pleegmoeder beneden zingen. Dit heeft geduurd van mijn vierde tot tiende jaar. Toen ben ik ergens anders terecht gekomen.

Weg bij de pijn

Bij misbruik, of andere schokkende ervaringen verdwijn je als het ware, je wilt niet voelen wat er met je gebeurd. Het is te heftig, te grof. Je voelt je lijf niet meer en verliest de verbinding met jezelf. Verdwijnt naar ‘hogere’ sferen. Als gevoelig mens neem je gemakkelijk energieën over van anderen. Vaak veel meer dan dat je je bewust bent.  Dit kan in de loop van de tijd voor verwarring zorgen.

“Dader”energie

Bij misbruik (dit heeft vele vormen) kan ook de dader energie met jou verstrengelen als zijnde slachtoffer. Dit is dan ook de reden dat veel slachtoffers gevoelens hebben van schuld en schaamte. Het voelt alsof zij de veroorzaker en schuldige zijn. Je kunt deze energie ook fysiek voelen, met alle gevolgen van dien. Ernstige vermoeidheid en wisselende stemmingen is één van de verschijningsvormen. Het is een energetische verstrengeling die ziekmakend kan zijn.

De reis naar jezelf

Als ervaringsdeskundige op vele vlakken heb ik ervaren hoe het is om de weg naar jezelf te hervinden. Ik ben diverse opleidingen gaan doen op dit gebied en heb de hulp ingeroepen van verschillende therapeuten. Inmiddels is dit 25 jaar geleden. Zo ben ik geworden wie ik wil zijn. Dit is een intens proces geweest. Het erkennen van mijn gevoeligheid en het in te zetten als kwaliteit is hierin een belangrijk onderdeel geweest. Voor mij is heel-zijn niet een ander willen zijn dan je zelf bent. Bij mezelf durven zijn, niet op de vlucht voor mijn gevoelens. Het accepteren dat ik de geschiedenis niet kan herschrijven maar wel kan beslissen hoe ik hier mee om ga. Nu kan ik zeggen, “de pijn van het groeien is de moeite waard”.

In de praktijk

Er komen steeds meer bewuste mensen in mijn praktijk die een stap dieper willen zetten in zichzelf. Om de controle waarvan de bron angst is, los te laten. Oude overtuigingen die belemmeren worden omgezet. Het ego wil controle omdat het bang is. Het ego rent voortdurend rond om het beeld van jezelf te redden in de buitenwereld. Het is een overlevingsstrategie geworden. Er komt altijd een moment waarop het ego verliest, vaak gaat dit gepaard met een crisis.

Je kunt niet meer doorhollen, je bent moe en wil verandering. Dit is niet leeftijd gebonden, alle leeftijden zie ik in de praktijk. Wanneer je weer verbinding kunt maken met wie je diep van binnen bent kun je het mooiste in  jezelf omhoog laten komen. De liefde stroomt voor jezelf en door jezelf heen naar de ander. Je kunt je plek innemen, doorademen en aanwezig blijven in het hier en nu met een open hart.  Zo kun je jouw gevoeligheid inzetten als kwaliteit.

Wat kan ik voor je betekenen

Vervloei jij ook makkelijk met je omgeving, ben je moe van het rondrennen om te overleven? Neem dan gerust contact met me op, ik bied je een gratis kennismakingsgesprek aan. In dit gesprek kunnen we onderzoeken wat voor jou de weg is om oude pijnen los te laten en belemmerende overtuigingen te kraken. Ik wens je een mooie reis naar jezelf. Samen kunnen we de wereld mooier maken.