Onderzoek toont aan dat een orgasme een positief effect heeft op lichaam en geest. Als je hooggevoelig bent dan is je zenuwstelsel gevoeliger voor alles wat je voelt en ervaart. Daarom is het effect van orgasmes op HSP’s vaak nog intenser dan op mensen die niet hooggevoelig zijn. Zo helpen orgasmes je bij overprikkeling, kun je ervan ontladen, ontspannen, beter slapen en kom je makkelijker uit je hoofd en in je lijf. Ook helpt het je om emoties te voelen en te verwerken. In dit artikel lees je meer over de helende kracht van het orgasme als je hooggevoelig bent.

Een orgasme geeft vuurwerk in je brein

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van een orgasme op lichaam en geest. Tijdens één specifiek onderzoek werd het effect van het orgasme onderzocht door een MRI-scan van de hersenen, terwijl proefpersonen masturbeerden. Neurowetenschappers constateerden tijdens deze onderzoeken dat je brein als vuurwerk oplicht tijdens het orgasme. En dat je linkerhersenhelft, waar je rationele en mentale denkvermogen wordt geregeld, tijdelijk op standby gaat.

Een orgasme brengt je lichaam en geest in extase

Tijdens een orgasme komen er allerlei neurotransmitters vrij in je lichaam, dit zijn geluksstofjes. Door het orgasme komt er onder andere dopamine, endorfine, oxytocine en noradrenaline vrij in je lichaam en je serotonine niveau stijgt. Deze stofjes geven je een euforisch geluksgevoel, diepe ontspanning, meer focus en verminderen onrust en angst. De endorfine geeft een pijnstillend effect en een hogere pijntolerantie.

De helende kracht van het orgasme

Een orgasme geeft trillingen en samentrekkingen in je geslachtsorganen en door je hele lichaam. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zorgt het ervoor dat je lichaam op celniveau schoon getrild wordt en je ziektes afvoert. Energetisch gezien geeft een orgasme een enorme stoot aan energie die door je lichaam en je aura stroomt. Ook hier zie je duidelijk het helende effect in energie. Het orgasme brengt gestagneerde energie in beweging, grond je krachtig en maakt je verbinding met de kosmos sterker. Ook energie van andere mensen, plekken of situaties laat je makkelijker los, omdat jouw energieveld zich krachtig vult door de explosie van energie door het orgasme.

Het effect van een orgasme is nog intenser als je hooggevoelig bent

Als je hooggevoelig bent dan neem je meer informatie op uit je omgeving en je verwerkt al deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. HSP’s hebben het vermogen om heel subtiel waar te nemen en hebben vaak een hoger lichaamsbewustzijn. Dat kan soms negatief uitpakken, dat je meer last hebt van bepaalde klachten. Maar de keerzijde is ook dat je intenser reageert op het vrijkomen van al die geluksstofjes bij een orgasme. De helende kracht van het orgasme is voor iemand die hooggevoelig nog sterker!

Wat de helende kracht van het orgasme allemaal met je doet

Nu weet je dat de helende kracht van het orgasme je dus allemaal geluksstofjes geeft. Het maakt eigenlijk niet uit of je een orgasme krijgt met je partner of in je eentje door masturbatie en jezelf te beminnen. Natuurlijk is het anders als je klaarkomt met een partner of alleen. Er komt misschien ook wel iets meer oxytocine vrij als je elkaar streelt.

Maar ook als je zelf masturbeert kun je jezelf strelen en echt bewust en liefdevol contact met jezelf maken. Maak er een ervaring van op alle niveau’s: body, mind & soul. Het gaat er niet om hoe je zo snel mogelijk een orgasme kan krijgen. Hieronder lees je de verschillende effecten van de helende kracht van het orgasme als je hooggevoelig bent.

Helpt bij overprikkeling

Veel HSP’s zijn regelmatig overprikkeld. Als je overprikkeld bent dan heb je meer prikkels binnen gekregen dan je kan verwerken. Overprikkeling herken je aan een gevoel dat alles je te veel is, dat jij je geïrriteerd of moe voelt. Als je overprikkeld bent dan geeft een orgasme je een grote ontlading. Ontladen houdt je geest helder en zorgt ervoor dat je goed blijft functioneren.

Helpt je bij het verwerken van emoties

De ontlading van een orgasme kan zo intens zijn dat je tijdens of na het orgasme moet huilen. Misschien voelt het ongemakkelijk of schaam je je ervoor, maar ik kan je vertellen dat het niets is om je voor te schamen. Het is juist een teken dat de ontlading en het helende effect van je orgasme groot is. Ook kan het zijn dat je door het orgasme je emoties toe kan laten en je emoties dus juist verwerkt tijdens een orgasme. Ook als je niet moet huilen dan heeft de ontlading een positief effect op het ervaren en verwerken van je emoties.

Verminderd onrust en piekeren

Hierboven kon je al lezen dat uit onderzoek blijkt dat tijdens een orgasme je linkerhersenhelft, waar je mentale en rationele capaciteiten zitten, op standby gaat. Je gaat als het ware uit je hoofd en in je lijf. Je gronding wordt krachtiger waardoor onrust en gepieker minder wordt. Al die geluksstofjes die vrijkomen geven je bovendien een diepe ontspanning.

Makkelijker en beter slapen

Door de ontlading van het orgasme en de diepe ontspanning kun je makkelijker in slaap vallen en dieper slapen. Dit komt ook het vrijkomen van noradrenaline bij een orgasme.

Geeft energie

De kracht van het orgasme geeft een explosie van energie in je lichaam, je brein en je energieveld. Het orgasme brengt gestagneerde energie in beweging en laat je energie krachtig stromen. Je gronding en je verbinding met de kosmos versterkt. En hoewel je na een orgasme ook een diepe ontspanning kan ervaren: als dat wat is wegebt kun je ook het effect voelen dat het je levensenergie versterkt waardoor je meer energie hebt.

Meer contact met jezelf

Misschien heb je ook wel eens gelezen dat een orgasme een spirituele ervaring is of kan zijn. Doordat tijdens een orgasme je mentale en rationele capaciteiten even op standby gaan en je energie krachtiger gaat stromen kom je meer in contact met wie je diep van binnen bent. Door de verbinding met de kosmos die krachtiger is, is het makkelijk om je zielsenergie te voelen en contact te maken met je hogere zelf. Dit zorgt er ook voor dat jij je krachtiger voelt.

Pijnstillend effect

Tijdens een orgasme komt endorfine vrij in je lichaam en endorfine heeft een pijnstillend effect op je lichaam. Zo kan een orgasme je helpen bij bijvoorbeeld menstruatiepijn, maar ook bij chronische pijnklachten aan bijvoorbeeld gewrichten of spieren, hoofdpijn en andere fysieke pijnklachten. Heb jij fysieke klachten? Wees dan altijd voorzichtig, blijf goed voelen en ga niet over je grenzen heen.

Vergroot je zelfliefde en versterkt je zelfbeeld

Tijdens een orgasme komt oxytocine vrij. Oxytocine noemt men ook wel het knuffelhormoon. Het komt dus ook vrij tijdens knuffelen. Oxytocine geeft vertrouwen, ontspanning en het verlaagd stress. Het zorgt ook voor verbinding, verbinding met je partner, maar ook met jezelf. Dit heeft een positief effect op je zelfbeeld en je zelfliefde.

Verlaagd je bloeddruk

Tot slot nog wat extra aandacht voor de helende kracht van het orgasme op je bloeddruk. Orgasmes werken bloeddrukverlagend. Dit komt ook omdat je stresshormonen dalen en je gelukshormonen stijgen. We weten allemaal dat stress een negatief effect heeft op je bloeddruk. Gelukshormonen hebben dus een positief effect op je bloeddruk.

Centre of joy gaat de komende tijd meer delen over hooggevoeligheid en seksualiteit. Wil jij hier meer over lezen? Meld je dan gratis aan voor de library of joy. Dan krijg je regelmatig een mail met nieuwe meditaties en inspiratie, ook over seksualiteit! Wil jij wat delen over de helende kracht van het orgasme? Voel je welkom om dat te doen, onder dit artikel. Heb je vragen over seksualiteit of wil je dat we over een specifiek onderwerp gaan schrijven? Laat het hieronder weten of mail naar support@withjoy.nl.

Liefs & licht, Jolanda