Eind oktober is een magische tijd van het jaar, die je in verschillende tradities en culturen terug ziet komen. Op 31 oktober is het Samhain, het Keltische nieuwjaar en Halloween. De katholieke kerk kent Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. In Mexico is het dan de dag van de doden. Alle tradities spreken erover dat je in deze tijd van het jaar makkelijker contact maakt met overledenen en zij met ons. Als je gevoelig bent kan ook niet alles even fijn voelen. In dit artikel lees je meer over de magische energie van eind oktober en wat jij hiervan kan ervaren. Ook lees je tips hoe je zelf contact kan maken met overleden dierbaren.

31 oktober het Keltische nieuwjaar: Samhain

Samhain is het Keltische nieuwjaar dat op 31 oktober valt. Je spreekt Samhain trouwens uit als sowen. De kelten vierden dan bij zonsondergang het aflopen van het oogstseizoen en de start van het Keltische nieuwe jaar. Men stak grote vreugdevuren aan. De Kelten geloofden dat op Samhain de zielen van de doden uit de onderwereld naar de gewone wereld konden komen. Maar niet alleen de zielen van hun overledenen, ook die van demonen. Om de boze geesten af te weren, vermomden ze zich als heksen en andere boosaardige wezens en droegen ze maskers.

Ook geloofden de Kelten dat feeën. draken en andere natuurwezens in deze tijd van het jaar makkelijker contact kunnen maken met ons. Zo kan het zomaar zijn dat je een elfje, fee, kabouter, draak of ander natuurwezentje ziet als je in het bos of in de natuur bent. Misschien wel in een flits of een twinkelend lichtje. Zodra jij jezelf hiervoor openstelt, kun je het op je pad verwachten.

Halloween valt op 31 oktober

Halloween valt op 31 oktober en is weer een samensmelting van Samhain, Allerzielen en Allerheiligen. Ik had zelf het gevoel dat het een Amerikaans feest is, maar wat speurwerk vertelt dat de oorsprong ligt in Engeland en Ierland. Het komt van All Hallows’ Eve, de avond voor Allerheiligen. Het stamt dus ook af van Samhain.

Om boze geesten buiten de deur te houden, holden de Ierse Kelten knollen uit en maakten er lantaarns van. Deze zetten ze bij de voordeur. Toen de Ieren hun land uitbreidden naar Amerika, namen ze deze traditie mee. In Amerika kwamen ze erachter dat pompoenen veel makkelijker uit te hollen zijn, en dus vervingen ze de knollen voor de pompoenen die je nu nog steeds in de etalages van winkels en bij de voordeuren van huizen ziet staan.

Allerheiligen en Allerzielen

De katholieke kerk kent Allerheiligen op 1 november. Op deze dag worden de heiligen van de kerk gevierd en herdacht. Allerzielen valt op 2 november, tijdens Allerzielen werd gebeden voor de overledenen.

De dag van de doden in Mexico

In Mexico is 1 en 2 november een feest- en herdenkingsdag: de dag van de doden. De graven van overledenen worden versierd en veel mensen maken een altaar thuis om voorouders te herdenken. Ook wordt er drank en voedsel geofferd aan de overledenen. Zo geloven dus ook de Mexicanen dat het dan heel makkelijk is om contact te hebben met overleden dierbaren. En dat overleden dierbaren juist ook nu makkelijk contact met de levenden kunnen leggen.De oorsprong van de dag van de doden komt weer uit nog vroegere tradities van de Maya’s en de Azteken die de voorouders en overledenen eerden.

Wat jij kan voelen van de magische energie van eind oktober

Alle tradities en culturen delen eigenlijk hetzelfde: dit is de tijd waarop je makkelijker contact maakt met overledenen en waarop overledenen makkelijker contact met ons kunnen maken. Het kan zijn dat je tekens krijgt van een overleden dierbare of gids. Of dat je intens droomt over iemand die overleden is. Het is ook een mooie tijd om dierbare overledenen en voorouders te eren en te herdenken.

Wat ik voel en ervaar in deze tijd van het jaar

Mijn intuitie is sterk ontwikkelt, enerzijds omdat ik hoogsensitief ben en omdat ik al vanaf 2001 actief bezig ben met het ontwikkelen van mijn intuitie. Door mijn opleidingen heb ik ook geleerd om energie te lezen en contact te maken met gidsen, engelen of overledenen. Dat kan ik ook buiten deze periode. Meestal maak ik dan zelf actief contact. Maar de laatste weken merk ik dat het zichzelf aandient bij me. Zo droomde ik de afgelopen dagen meerdere keren over overleden dierbaren die contact met me maken. Dat is ook wat jij kan voelen, bewust of onbewust. Als je niet heel helder droomt, let dan vooral ook op tekens: op liedjes, op geuren of dat je ineens heel sterk aan een overleden dierbare moet denken. De kans is groot dat hij/zij heel dichtbij je is.

Besteed aandacht aan de bescherming

Omdat de sluiers tussen hemel en aarde dun zijn is het ook goed om nu meer aandacht te besteden aan zuivering en bescherming. Je kunt bijvoorbeeld palo santo, salie of wierook branden en daarmee door je huis lopen. Ook kun je wat agua de florida sprayen in je huis. Of volgens traditie een pompoen uithollen en met een kaars voor de deur zetten met de intentie dat deze je beschermt tegen spirits waar je geen contact mee wilt hebben. Als je vaker met energie werkt of goed kan visualiseren dan kun jij je ook voorstellen dat je huis in een beschermende koepel van sprankelend licht staat.

Hoe je zelf contact kan maken met overleden dierbaren

Wil jij graag contact met een overleden dierbare? Je kan voor het slapengaan de intentie uitspreken (in jezelf) of opschrijven dat je die persoon uitnodigt in je dromen. Of je kunt vragen om een teken, dat hij of zij bij je is. Wat ook fijn kan zijn is om een altaartje te maken met bijvoorbeeld een foto en hier een kaarsje bij te branden of wat verse bloemen of wat herfstigs uit de natuur bij neer te leggen. Ook als je denkt dat je geen bewust contact krijgt, voelen je overleden dierbaren wel dat jij ze eert en herdenkt.

Ik wens je mooie dagen!

Misschien vind je dit ook interessant: