Ben jij hooggevoelig en verveel jij je soms met al die nietszeggende programma’s op TV? Maar heb je ook niet altijd zin om een boek te gaan lezen om je te laten inspireren of inzicht te krijgen? Ik herken het, soms vind ik het gewoon fijn om heerlijk op de bank te liggen, met een kop thee en me te laten inspireren. In dit artikel deel ik 7 inspirerende documentaires die je als HSP inzicht en inspiratie geven.

Als je hooggevoelig bent dan heb je behoefte aan diepgang

Weet je trouwens dat veel HSP’s de behoefte hebben aan diepgang? En dat ze het fijn vinden als een gesprek, of een activiteit ook ergens over gaat? Veel HSP’s hebben een drang om te groeien, doorgronden en ontdekken. En natuurlijk zijn er duizenden inspirerende boeken. Maar soms is het ook gewoon fijn om inspirerende documentaires te kijken.

Op zoek gaan naar documentaires kan ook nogal overweldigend zijn. Zeker op Netflix, het aanbod is enorm en voor je het weet kijk je allemaal trailers die je niets zeggen en kost het je veel energie. Geen nood, ik heb 7 docu’s voor je opgezocht die inspirerend zijn en je inzicht geven als je hooggevoelig bent. Alle documentaires staan op Netflix. Heb je geen Netflix en denk jij nu dat het niets voor je is? Je kan Netflix helemaal gratis 30 dagen testen. Dus zo kun jij in die maand mooi alle documentaires gaan kijken.

Tip 1: Brené Brown the call to courage

Heel veel mensen vinden het lastig om zich kwetsbaar op te stellen of gevoelens te tonen aan anderen. In the call to courage vertelt Brené Brown hoe kwetsbaarheid en moed hand in hand gaan. En hoe echte verbinding ontstaat als jij jezelf kan laten zien, zoals je bent: door moed in te zetten om je kwetsbaarheid en gevoel te laten zien. Door van jezelf te houden kunnen anderen ook echt van jou houden. Brené Brown is een geweldige verhalenverteller die met zoveel humor vertelt over haar eigen kwetsbaarheden. Ik vind deze documentaire juist mooi voor hooggevoelige mensen, omdat je wordt aangemoedigd om helemaal jezelf te zijn en van je gevoeligheid je kracht te maken.

Tip 2: Ram Dass going home

in Ram Dass going home hoor je het verhaal hoe spiritueel leider Ram Dass door een beroerte niets anders meer kon dan naar binnen te keren. Hierdoor kreeg hij meer en meer contact met wie hij diep van binnen is. Als vanzelf ontstond er een groter inzicht in hoe we als mensen in elkaar zitten. Wie jij diep van binnen bent is ‘infinite’, onbegrensd en los van tijd en ruimte. Een intrigerende man en ontzettend inspirerend om te kijken!

Tip 3: The secret

The Secret wordt misschien een beetje theatraal en met enig vermaak gebracht, maar ik vind het nog steeds een inspirerende docu om te kijken. Het gaat over de wet van aantrekkingskracht. Een groep schrijvers, filosofen en wetenschappers delen ‘The Secret’ dat Plato, da Vinci, Einstein en anderen allemaal gemeen hadden. Het gaat over de kracht van gedachten en de kracht om te creëren. Waarmee jij je af kan stemmen op het leven wat jij werkelijk wilt leiden, op je gezondheid, persoonlijke en zakelijke doelen. Zeker als je bezig bent met afstemmen en je doelen behalen is het leuk om vanuit dat perspectief je (nog) een keer te laten inspireren door The Secret!

Tip 4: I am not your guru – Tony Robbins

In deze documentaire kijk je mee met Tony Robbins, Amerikaans coach, spreker en schrijver en zijn 6-daagse event At Date With Destiny. Je krijgt een kijkje achter de schermen maar ook van het event zelf hoe hij live mensen coacht. Je ervaart hoe mensen in die 6 dagen veel nieuwe inzichten krijgen en in sommige gevallen hun leven een hele andere wending krijgt. Zijn motto: Make your life a masterpiece! Een indrukwekkende en inspirerende documentaire tegelijk.

Tip 5: Expedition happiness (nieuw)

Expedition happiness is een documentaire waarbij een filmmaker samen met zijn vriendin een schoolbus ombouwen tot rijdende ‘tiny house’. Ze reizen van Noord-Amerika langzaam naar het zuiden. Ik vond het een heerlijke documentaire om te kijken, met veel mooie natuurbeelden en twee mensen die hun passie delen en dat laten zien. Zo houden ze van reizen, hij van films maken en zij van muziek maken. In Expedition Happiness hoor je veel prachtige muziek die zij helemaal zelf heeft gemaakt. De soundtrack is 1 van mijn favorieten in Spotify. De trailer is in Duits, maar op Netflix staat de engelstalige versie!

Tip 6: My octopus teacher (nieuw)

In my octopus teacher is een filmmaker op zoek naar meer zingeving in zijn leven en contact met de natuur. Hij begint met snorkelen in een Zuid-Afrikaans kelpwoud en en ontdekt onderwater een wereld vol bijzondere dieren waaronder een octopus. Steeds gaat hij weer terug naar de octopus en hij krijgt een hele bijzondere band met haar en haar mysterieuze wereld.

Tip 7: Dare to dream

Dare to dream is een speelfilm, een beetje een mix van drama en romantiek. Deze film is van de makers van The Secret. The secret in de praktijk zeg maar. Miranda Wells is een hardwerkende weduwe die er moeite mee heeft om haar drie kinderen alleen op te voeden. Een krachtige storm brengt een grote uitdaging en een mysterieuze man, genaamd Bray Johnson, in haar leven. In slechts een paar dagen zorgt de aanwezigheid van Bray ervoor dat haar gezin weer opbloeit. Maar Bray heeft een geheim en dat kan ervoor zorgen dat alles verandert.

Ik ben heel benieuwd wat jij van de documentaires vindt! Of misschien heb jij nog wel een tip voor mij die ik hierbij kan vermelden. Laat je het hieronder weten?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: