Een hooggevoelig kind voelt veel aan, ervaart emoties intenser en denkt veel na. Hierdoor kan een hooggevoelig kind zich soms snel overweldigd voelen. Hoe jonger een hooggevoelig kind leert om met zijn of haar aandacht bij zichzelf te blijven, des te minder last ze hebben van hun hooggevoeligheid en overprikkeling. Geleide meditaties helpen om prikkels makkelijker te verwerken. In dit artikel lees je hoe mediteren je hooggevoelige kind helpt en kun je kindermeditaties uitproberen, helemaal gratis!

Een hooggevoelig kind krijgt de hele dag meer prikkels binnen

Eén op de vijf kinderen is hooggevoelig. Als hooggevoelig kind neem je de hele dag meer informatie op uit je omgeving dan een kind dat niet hooggevoelig is. Al die informatie verwerk je vervolgens op een dieper niveau dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Als je hooggevoelig bent, dan is vaak je aandacht onbewust op anderen gericht. Je vloeit makkelijk samen met je omgeving en dan neem je stemming en energie over. Hierdoor verliest het hooggevoelige kind het contact met zichzelf.

Waardoor een hooggevoelig kind overprikkeld raakt

Soms voelen ze het verschil niet meer tussen emoties van zichzelf en emoties van anderen. Hierdoor ontstaat er chaos in hun emoties, gedachten en energie, waardoor ze overprikkeld kunnen raken. Als je daarnaast ook nog veel informatie opneemt en ook nog alles intens verwerkt dan kan het zijn dat dit gewoon te veel voor een kind is. In onze westerse wereld zijn er veel prikkels te verwerken. Kinderen moeten heel erg veel. Als een kind overprikkeld is dan kan het geïrriteerd reageren, woede-uitbarstingen krijgen of juist heel verdrietig worden. Of ze gaan bang naar bed.

Je kind leren omgaan met al die prikkels

Hoe jonger hooggevoelige kinderen leren om met hun aandacht bij zichzelf te blijven, des te minder last ze hebben van hun hooggevoeligheid en overprikkeling. Zodra het kind leert omgaan met zijn of haar hooggevoeligheid kan het hooggevoeligheid juist inzetten als talent. Mediteren kan daarbij goed helpen: hierdoor krijgt het kind meer inzicht en grip op gevoelens en gedachten. Tijdens meditatie leert het kind om weer met zijn of haar aandacht bij zichzelf te zijn.

Hoe mediteren je hooggevoelige kind helpt

Mediteren is een van de makkelijkste manieren om met je aandacht bij jezelf te zijn. Vooral geleide meditaties zijn heel toegankelijk voor kinderen. Ze doen denken aan het voorlezen van een verhaaltje. Veel kinderen vinden mediteren fijn, omdat ze er rustig van worden. Maar er zijn nog meer voordelen! Geleide kindermeditaties hebben een kalmerende en ontspannende werking. Daardoor kan een kind sneller en makkelijker alle prikkels verwerken en blijft het niet hangen in gedachten, emoties, angst of gepieker. Meditaties helpen om goed in slaap te vallen en beter te slapen.

Regelmatig mediteren kan overprikkeling, verdriet of boosheid voorkomen.

Gratis kindermeditaties

Speciaal voor hooggevoelige kinderen heb ik een aantal geleide meditaties gemaakt. In mijn meditaties probeer ik altijd op een subtiele manier een boodschap te verwerken, waardoor kinderen leren vertrouwen op hun eigen kracht en intuïtie. Zo groeit hun veerkracht en kunnen ze makkelijker omgaan met alle voor- en nadelen van hooggevoeligheid.

Luister kindermeditaties gratis

Hieronder vind je een kindermeditatie. Het is ontzettend leuk om ’m samen met je kind te beluisteren. Klik hier om een serie kindermeditaties op mijn website te bekijken, die je gewoon gratis kan luisteren. Of bestel hieronder de CD met kindermeditaties.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen