Is jouw kind gevoeliger dan andere kinderen of zit je kind soms in een eigen wereld? Of voelt je kind dingen aan en lijkt het heel wijs voor zijn of haar leeftijd? Misschien is je kind wel hoogsensitief! Hoogsensitiviteit krijgt steeds meer bekendheid en er wordt veel over gedeeld en geschreven. Gelukkig maar, want als je weet hoe je met je hooggevoeligheid om kan gaan kan je je talent als kracht gebruiken. Daarom is het fijn om als ouders hooggevoeligheid bij je kind te (h)erkennen. Hoe weet je of je kind hooggevoelig is? Dat lees hier in dit artikel. Ook vind je informatie over de erfelijkheid van hooggevoeligheid en kun je testen of je kind hooggevoelig is.

Hooggevoeligheid is erfelijk

Sinds de begin jaren 90 doet Elaine Aron, een Amerikaanse psychotherapeut wetenschappelijk onderzoek naar hooggevoeligheid. Recente onderzoeken tonen aan dat hooggevoeligheid erfelijk is. Soms slaat het een generatie over. Niet alle kinderen van een hooggevoelige ouder zijn per definitie ook hooggevoelig. In de praktijk zie ik vaak dat ouders ontdekken dat hun kind hooggevoelig is als ze zich verder verdiepen in de kenmerken komen ze erachter dat ze zelf ook aspecten van hooggevoeligheid bij zichzelf herkennen. Is jouw kind hooggevoelig, ga dan zelf ook eens op onderzoek uit of jij of je partner misschien ook HSP bent. Ben je hier nieuwsgierig naar, dan vind je hier een HSP-test voor volwassenen.

Hooggevoelig door een onveilige start in dit leven

In de praktijk zie ik naast de oorsprong van erfelijkheid ook een andere oorzaak van hooggevoeligheid. Kinderen die een onveilige start in dit leven hebben gemaakt worden vaak veel meer gevoelig dan andere kinderen. Soms kan dit proces al beginnen in de buik van de moeder. Stel dat een moeder veel gedachten en gevoelens van angst en verdriet ervaart dan pikt het kindje in de buik dit op. Maar het kan ook ontstaan in de vroege kinderjaren als er onvoldoende liefde, aandacht en veiligheid in het gezin is. Het kind wordt expert in het scannen van de omgeving om te beoordelen of het veilig is. Of om te bepalen hoe het kind zich moet gedragen om aandacht, liefde of warmte te krijgen.

Kenmerken van hooggevoeligheid bij kinderen

Ieder mens is uniek en dat geldt ook voor HSP’s. Er zijn een aantal kenmerken waaraan je hooggevoeligheid kan herkennen, maar iedereen is echt anders. Zo kan de één veel gevoeliger zijn voor geluiden en de ander weer voor stemmingen. En zo kan het ene hooggevoelige kind introvert zijn en meer de kat uit de boom kijken en zal het andere kind meer extravert zijn en voortdurend willen ontdekken.

  • Hooggevoelige kinderen voelen veel meer aan van hun omgeving en hebben een sterk ontwikkelde intuïtie.
  • De zintuigen van hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger. Zo kunnen ze gevoeliger zijn voor wat ze zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Bij voelen is er nog onderscheid in aanraking, pijn en warmte of kou. Soms zijn alle zintuigen gevoelig en soms beperkt het zich tot specifieke zintuigen.
  • Hooggevoelige kinderen kunnen emotioneel, angstig of heftig reageren op spannende of nieuwe situaties.
  • Hooggevoelige kinderen kunnen slecht tegen ruzie, pesten en oneerlijkheid.

Hoe weet je of je kind hooggevoelig is?

Ben jij zelf hooggevoelig en ben je benieuwd of jouw kind ook hooggevoelig is? Herken je wat van de hierboven genoemde kenmerken? Als ouder kun je hier een HSP-test voor je kind(eren) invullen. Deze test kan je een indicatie geven of je kind hooggevoelig is. Een test is echter bedoeld om jouw omgang met je kind op te bepalen.

Verdiep je in het onderwerp hooggevoeligheid, of laat je ondersteunen door een ervaren coach of therapeut. Ben je zelf ook hooggevoelig: dan kun jij het beste voorbeeld zijn, wat een kind zich kan wensen. Een kind doet meestal niet wat je zegt, maar wat jij doet. Als jij goed met je hooggevoeligheid om kan gaan, dan zal je kind zeker gedrag van jou overnemen.

Heb je een vraag na het lezen van dit artikel? Of wil je iets delen over hooggevoeligheid of je hooggevoelige kind? Laat dan hieronder een reactie achter! 

Wil je nog meer lezen? Misschien is dit ook iets voor je: