Herken je dat? Je bent hooggevoelig en soms heb je helemaal geen controle over je emoties. Een onschuldige aanleiding wordt ineens het vonkje waardoor je ontploft. Alsof er een bom afgaat. Voor je het weet reageer je schreeuwend en tierend naar iemand in je directe omgeving, vaak compleet onredelijk. En na je woedeaanval ben je intens moe en kun je de directe oorzaak vaak niet eens meer benoemen. Soms dan schaam jij je misschien ook wel voor die uitbarsting. Hoe komt dat nou die uitbarsting/ In dit artikel kees je tips om woedeaanvallen te voorkomen als je hooggevoelig bent.
Wat is een woedeaanval eigenlijk?
Woede is een overtreffende trap van boosheid. Heel simpel gezegd is boosheid en woede het effect van een grens die is overschreden. Over welke grens we het hebben hangt van de situatie en persoon af. Woede kan een opstapeling zijn van emoties, of een ontlading van prikkels en energie. Als je hooggevoelig bent dan kunnen gedachten en emoties echt heftig voelen.
Als je hooggevoelig bent dan lijkt het leven wel een soort flipperkast waar er voortdurend ballen afgeschoten worden en toeters en bellen afgaan in jouw binnenwereld. En hoe jij omgaat met al die toeters en bellen zou zo maar eens de aanleiding kunnen zijn van je woede-uitbarsting. Wil je woedeaanvallen voorkomen dan is het belangrijk om erachter te komen wat hier nou de werkelijke oorzaak van is.
Woede of boosheid is het gevolg van een grens die is overschreden
Onderdrukken en ontkennen van emoties
Achter een woedeaanval kunnen heel veel andere emoties ten grondslag liggen. Emoties zoals angst, verdriet, boosheid of pijnlijke ervaringen of herinneringen. Emoties of ervaringen die je wegstopt of die te pijnlijk zijn om te voelen kunnen dan als een woede-uitbarsting naar buiten komen. Het kan ook zijn dat je in je jeugd hebt geleerd dat bepaalde emoties niet gewenst zijn, waardoor je een patroon hebt ontwikkeld om emoties te onderdrukken. Alle emoties zijn oké en hebben een doel. Zo is boosheid er om een grens aan te geven en verdriet er om pijn te verwerken. Emoties willen geleefd worden.
Emoties willen geleefd worden
Overprikkeling
De hele dag door ontvang je informatie vanuit je omgeving en je gevoelens en gedachten. Als je hoogsensitief bent dan ontvang je meer prikkels dan iemand die niet hooggevoelig is. Al die prikkels moet verwerken dan kun je overprikkeld raken. Dus als jij je overprikkeld raakt dan ben je feitelijk over je eigen grenzen heen gegaan. Als je meer balans wilt hebben en controle over hoe jij je voelt en wat je denkt dan is het erg belangrijk om te leren hoe je overprikkeling voorkomen of oplossen. In dit artikel lees je meer over hoe jij jezelf kan beschermen tegen overprikkeling.
Hormoonschommelingen bij vrouwen én mannen hebben invloed om je emoties
Hooggevoelige vrouwen zijn vaak gevoeliger voor hormoonschommelingen in het lichaam. Tot je 40e heb je de veranderingen in je lichaam die je menstruatiecyclus met zich meebrengt en na je 40e verandert er heel veel in je lichaam en de balans tussen de verschillende hormonen. Maar ook hooggevoelige mannen krijgen te maken met hormoonveranderingen.. Bij iedere man daalt het testosteron gehalte als hij ouder wordt. Bij sommige mannen iets meer dan bij de ander.
Je hooggevoeligheid zorgt ervoor dat je meer last kunt hebben van de daling en verschillende klachten kunt krijgen, waaronder stemmingswisselingen. Schommelingen in de hormonen kunnen bij zowel mannen als vrouwen invloed hebben op je emoties. Dit komt omdat ze ook samenwerken met allerlei stofjes in je lichaam die je stemming beïnvloeden. Hiermee hebben ze direct effect op je emoties. Toch kun je ook heel veel doen om je hormonen in balans te houden. Kies voor een mediterraan dieet met heel veel groente, fruit, noten, vis en gezonde vetten. Vermijd stress, slaap voldoende, beweeg veel en wees matig met suikers en alcohol.
Tips om woedeaanvallen te voorkomen of verminderen
Om leren gaan met emoties, overprikkeling en je hormonen kunnen een woedeaanval voorkomen. Maar dit valt wel in de categorie: preventie. Wat kun je nou doen als het je toch overkomt? Vaak is er een moment dat je de woede op voelt komen, het moment vlak voordat je gaat razen. Neem even een time out. Zonder jezelf even af, loop weg, ga naar een andere kamer en haal adem. Sluit je ogen en probeer te voelen: wat maakt dat je werkelijk zo boos bent? Ben je moe, overprikkeld, heb je last van je hormonen of zijn er andere gebeurtenissen en emoties die je hebt weggestopt en die nu naar boven komen in de vorm van woede? Wat heb jij nu werkelijk nodig? Ben je met iemand als je de woedeaanval krijgt en vind je het lastig om zomaar weg te lopen? Wat je kan doen is het benoemen. Ik voel dat ik heel erg (onredelijk) boos word. Ik heb het nodig om even tot mezelf te komen.
Hulp nodig bij het omgaan met je emoties en je hooggevoeligheid?
Heb je hulp nodig bij het omgaan met je emoties en je hooggevoeligheid? Je kunt helemaal gratis een aantal meditaties aanvragen op mijn website. Dit zijn meditaties die je helpen om te gaan met je hooggevoeligheid en overprikkeling. Ook helpen deze meditaties stress verlagend en het in balans houden van je hormonen. Klik hier om alles meditaties te bekijken.
Wil jij je graag persoonlijk ontwikkelen, leren om op een gezonde manier met je emoties om te gaan, overprikkeling te voorkomen en jezelf energetisch te leren healen? Wil je meer tips om woedeaanvallen te voorkomen? Dan maak ik je graag attent op de opleiding intuïtieve ontwikkeling en zelf-healing. Deze opleiding start 2 keer per jaar. Klik hier om alle informatie te lezen.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
- Wat als je het niet meer ziet zitten als je hooggevoelig bent?
- Wat als je snel moet huilen als je hooggevoelig bent?
- Hoe ga je om met intense emoties als HSP
- Tips om woedeaanvallen te voorkomen als je hooggevoelig bent
- Hooggevoeligheid en het wegstoppen van je gevoelens
- Dit kun je voelen van de energie van de Leeuwenpoort - 8 augustus 2024
- Diepe slaapmeditatie die je helpt om lekker te slapen rondom de volle maan - 19 april 2024
- Meditatie ervaar de helende kracht van engelen - 14 april 2024
Goed artikel!
Wat ik als aanvulling wens te zeggen is dat je, wanneer je overprikkeld bent en je woede (ontlading) wil er uit, heb je hier GEEN controle meer over.
Je kan het niet even snel relativeren, dat punt ben je al ver voorbij.
Net zoals je je verdriet als ontlading niet kan tegenhouden….kun je ook je boosheid niet tegenhouden.
Pas op de plaats maken, relativeren betekent eigenlijk dat je het nog onder controle zou hebben.
Dát kan niet bij overprikkeling, daar heb je een ander dan voor nodig, die je begrijpt en ziet.
Als een ander je niet begrijpt, of wil er een oplossing voor zoeken, je ontlading niet kan plaatsen, vind er een complete discompensatie plaats, en barst de bom volledig, maar dan gericht op die persoon.
Maar voorop staat dat er ontlading plaats dient te vinden, en pas wanneer er rust is, genoeg rust, kun je relativeren en de situatie overzien.
Jantje ?
Dankjewel voor het delen van jouw ervaring Jantje!
Emoties zijn er om geleefd te worden, maar iedereen kan grip krijgen op emoties en gedachten door het vergroten van je bewustzijn en het ontwikkelen van je hooggevoeligheid. Dat is precies waar ik al jaren mensen mee help
Ik wens je alle goeds! Jolanda
Ook ik heb de laatste maanden last van deze (onbeheersbare) aanvallen. Ik heb niemand die me op zo’n moment kan “opvangen” of ondersteunen…(autistische echfgenoot )
Al van alles geprobeerd,maar de opeen stapeling van gebeurtenissen binnen een heel korte periode zorgen ervoor dat ik buiten mezelf treed en kapot ga.
Heb je er wel eens aan gedacht om hulp te zoeken bij het verwerken van alle gebeurtenissen die zich opstapelen?
Ja natuurlijk heb ik dat gedaan…. al jaren én op vele manieren.
dát is toch het eerste dat je doet in zo’n geval?
Ik ben bij psychologen geweest, huisarts ( antidepresiva je kent het wel) het alternatieve circuit.
Ik ben eenzaam én slecht ter been, oftewel ik zit de hele dag binnen.
Vervelend om te horen dat je al zoveel hulp hebt gezocht, maar dat de oorzaak van het probleem niet is opgelost. En dat je veel binnen zit omdat je slecht ter been bent.
Soms is het zoeken naar een goede hulpverlener of oplossing. Ik weet wel dat die er zijn, ik ken genoeg voorbeelden van mensen die dit hebben kunnen oplossen. Inclusief mijzelf!
Ik wens je alle goeds en lichtheid op je pad.
Lieve groet, Jolanda
Een aanvulling op jantje. Wat als er wel iemand is maar je op dat moment niet naar luisterd of te weinig, omdat je al zo hoog in die emotie zit. Mijn controle raakt compleet weg.
Die controle is er pas weer wanneer ik rustig ben geworden. En dan volgt spijt en boosheid naar mijzelf.
Ik moet zeggen ik ben nu 37 maat heb op mijn 17e een auto-ongeluk meegemaakt waarbij mijn vriendin en een vriendin van mij zijn overleden en waarbij ikzelf een hersenkneuzing heb gehad.
Sindsdien is mijn gedrag veranderd. Heb wel neurologische en psychologische onderzoeken gehad. Maar altijd gedacht dat ik voor 100% genezen was verklaard. Maar voor 2 haar geleden te horen heb gekregen dat ik nooit voor 100% genezend ben verklaard omdat de psychologen mij niet aankondiging
Mvg
Michiel
Lieve Michiel, namens Jolanda hartelijk dank voor het delen van je verhaal! Jolanda wil je vooral laten weten dat jij zoveel meer bent dan je emoties. Emoties willen even gevoeld worden, emoties willen stromen. Ze mogen er zijn maar bepalen niet wij jij diep van binnen bent.
Veel licht en liefs voor jou, Sabine namens Jolanda Hoogkamer
Wat jij beschrijft daar ben ik het helemaal mee eens. Het punt van “beheersen” ben je dan al ver voorbij en dar is niet meer te stoppen. Ik denk dat mensen die dit zelfde meemaken dit alleen kunnen begrijpen én beamen.
Je denkt dat je het niet kan beheersen Annabel. Het voelt zo dat je het niet kunt tegenhouden. Je kunt echt leren boosheid eerder te signaleren, zonder dat je ontploft. Je kunt aan de slag om dit soort woede-uitbarstingen te voorkomen.
Boosheid is een teken dat je over je grenzen heen gaat of andere over je grenzen laat gaan. Er is een oorzaak van deze uitbarstingen. De oplossing ligt in het opsporen van de oorzaak en iets aan de oorzaak te doen. Wat gaat er bij jou over je grens heen? Hoe lang heb je al dit gevoel? Wat is de trigger? Leef je wel zoals jij wilt leven? Of voldoe je alleen aan verwachtingen van anderen? Dat zijn allemaal vragen die je leiden naar de opsporing van je probleem.
Zo kun je woede-uitbarstingen gaan voorkomen.
Jolanda
beste, ik heb deze problemen van controleverlies ook en ik geraak er ook niet echt uit, al ga ik al geruime tijd naar mijn life coach, die mij overigens al op vele andere vlakken heeft geholpen, maar ik kan ontploffen voor het minste en word dan boos en zou dan gooien met dingen, of schelden tegen mijn man etc… ik zou hier ook zo graag vanaf geraken, ik ga 2 wekelijks naar mijn coach en ik moet leren meer bewust om te gaan met dingen, en positiever int leven te staan. ik ben bijna 50 en al 2jaar op invalidideit door mkijn rugprobleem, mag en kan n iet meer werken, verveel me soms steendood en dan gaat de snoepkast er ook aan. … ik denkl dan ik ga naar mijn coach die me al goe heeft geholpen wat kan ik nog meer doen hiervoor? Ik zoek ook of ik iets homeopatisch zou kunne nemen misschien? ik zelf ben ook van het onzekere type, dat veel sorry zegt en denkt het foute gezegd te hebben ed…..
Beste Sandra, waar volgens mij de oplossing ligt is in het achterhalen waar je woede-uitbarstingen vandaan komen. Dus in plaats van nu proberen die woede-uitbarstingen te voorkomen, met een goede coach of therapeut aan de slag om de oorzaak of oorzaken op te sporen. Ik vermoed zelf dat er meerdere oorzaken zijn, dingen die mee kunnen spelen zijn misschien de overgang, het accepteren van je fysieke beperkingen. Ook zou ik je aanraden om te werken aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Kortom: aan de slag om jezelf persoonlijk te ontwikkelen.
Veel liefs & licht, Jolanda
Ik denk dat het gevaar zit in denken dat je bepaalde emoties maar aan moet kunnen.
Waardoor je al jong leert je eigen grenzen negeren.
Als er dan ook nog mensen in je omgeving zijn die je afwijzen op het moment dat je in paniek bent. is t hek van de dam.
Het heet niet voor niets een explosie. En daar heb je echt geen controle over dan
En als je het patroon kunt ontdekken waarom die explosies er zijn, dan kun je het oplossen in jezelf. Want dat je er geen controle over hebt, is een overtuiging.
Liefs & licht, Jolanda
Dankjewel Jantje, toch fijn om te horen dat ik hier niet alleen in ben. Ik kan dan wel op m’n kamer zitten ademhalen maar daarmee lijkt het vaak alleen maar erger te worden. Alsof het opborreld idd en er gewoon uit móet. Ik kan dan echt gewoon 5min hard losgaan op m’n kussen (erin schreeuwen of slaan) en dan is het nog niet weg. En dat is dan als ik thuis ben en naar m’n slaapkamer kan gaan.
Heb je nog een tip om deze bom dus op een ‘gecontroleerde’ manier te laten ontploffen als ik niet thuis ben?
Nog even een reactie op t laatste bericht van Jolanda, ik geniet echt van m’n leven maar als werkdruk iets hoger ligt (omdat ik dit ook gewoon graag heel goed wil doen) blijven de ‘tantrums’ komen. Kan moeilijk maar stoppen met werken en van ‘n uitkering gaan leven, daar word ik alleen maar ongelukkiger van.
Hoi Robin, een woedeuitbarsting betekent dat je over je grens heen bent gegaan. Gecontroleerd ontploffen is gen oplossing. Wel is een oplossing om het probleem bij de kern aan te pakken en te voorkomen dat de spanning zo hoog oploopt. Dit betekent dat je anders met prikkels en emoties om moet leren gaan. En moet leren om eerder te ontladen, ruim voordat je uberhaupt op ontploffen staat.
En nee je hoeft dan niet met een uitkering op de bank te gaan zitten. Wel kun je leren hoe je volgens jouw gebruiksaanwijzing kunt leven en hoe je kan voorkomen dat alles zo oploopt in jezelf.
Inderdaad. Ik wou dat ik slechts een seconde zou hebben tussen mijn emotie en uitval. Dat zou al de wereld schelen. Maar dit wetende zou ik toch eens de inzicht moeten krijgen mezelf te kunnen aanvoelen.
Hoi Carla,
Als je de uitval voelt dan ben je al zo overprikkeld en over je grenzen gegaan dat het niet meer te stoppen is. Wat je zelf al schrijft is de manier om hiermee om te gaan: inzicht krijgen in jezelf, in wat je voelt. Je kunt leren om bewuster te worden van wat er in jou gebeurt zodat de emoties zich niet op hoeven te stapelen maar bijtijds kunnen wegstromen. Inzicht en bewustwording zijn de eerste, belangrijke stappen.
Licht en liefs voor jou, Sabine, namens Jolanda Hoogkamer
Haha.. een woede uitbarsting bij hooggevoeligheid is idd oncontroleerbaar! Hormonen en je overontwikkelde hersendeel dat de hsp veroorzaakt zorgen daarvoor. Natuurlijk is er een aanleiding. Ondanks dat ik mijn trigger al jaren ken.. gaat het zo nu en dan mis.. Ik heb echt de hele gereedschapskist al gehad maar de trigger blijft.. En de aanvallen ook.. dat ze erger worden in de overgang is voor mij hét bewijs dat hormonen erg meespelen. Daar kun je behalve goede rust en gezond leven niet veel aan doen. Ik heb geleerd te leven met de aanvallen. Dat heeft pas rust! Sterkte iedereen die dit heeft.. laat je niks wijs maken.. het is wat het is.. enjoy! Meestal supergave types.. die hsp er s! 😉
Ik heb ook inderdaad geen controle meer en kan het ook helaas niet stoppen.
Ik snap heel goed dat het lastig is om de controle te krijgen over je uitbarstingen. Toch kan ik je vertellen dat het wel mogelijk is. De eerste stap is inzicht krijgen wat jou zo triggert en wat de werkelijke oorzaak is. Dan kun je daarna verder stappen zetten.
Veel liefs, Jolanda
Ik heb het ook, reageer op situaties heel primair soms. Maar ik beledig niemand, gebruik geen fysiek of mentaal geweld, er zit alleen dikke lading. Maar ergens vind ik hetheel fijn om zo te ontladen.
Dank je wel voor het delen, Sjaak! Ontladen, emoties laten wegstromen, is belangrijk en lucht op.
Liefs, Sabine namens Jolanda Hoogkamer
ik heb al veel geprobeerd net voor een woedeuitbarsting dat momentje te grijpen ,maar helaas .
laatste maanden heb ik veel last op mijn werk ,zelfs zo erg dat ik allerlei kapot gooi en sla . Heb nu zelfs ziekteverlof hiervoor .ik besef alles zelf wel goed ,maar ben beschaamd en boos op mezelf .
Lieve Yvonne, dank je wel voor het delen! Misschien helpen het artikel en de tips om je te laten voelen dat je er niet alleen mee bent, het is voor veel mensen herkenbaar. Jolanda schrijft ook in het laatste artikel over de volle maan hierover https://withjoy.nl/de-energie-van-de-volle-maan-van-28-oktober-in-het-teken-stier/ Vaak zijn woede uitbarstingen een uiting van het laatste druppeltje dat de emmer laat overlopen. Overprikkeling is dan de oorzaak. In zachtheid en liefde voor jezelf voldoende tijd te nemen voor rust en verwerken van alle prikkels, kan je helpen. Maak gerust gebruik van alles wat Centre of joy aanbiedt om je te ondersteunen in je helende proces!
Heel veel liefs????????????
Sabine namens Jolanda Hoogkamer