Hooggevoeligheid wat is dat nou eigenlijk? Misschien heb je net ontdekt dat je hooggevoelig bent. Misschien heb je er wel eens over gehoord, er wordt ook steeds meer over geschreven. In dit artikel lees je wat HSP, hooggevoelig of hoogsensitief nou eigenlijk is. Ook kun je een HSP-test doen, als jij jezelf herkent en wilt weten of je ook hooggevoelig bent.

Hooggevoeligheid wat is dat?

Hooggevoelig zijn betekent dat je gevoeliger bent voor impulsen en prikkels en zo meer informatie opneemt vanuit je omgeving. Je zenuwstelsel is gevoeliger, waardoor je meer prikkels opneemt. En je verwerkt die prikkels intenser, dan iemand die niet hooggevoelig is. Maar naast alle prikkels die van buiten bij je binnen komen is ook jouw belevingswereld anders. Zo ervaar je jouw emoties en gedachten op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is.

Vanaf 1991 doet men onderzoek naar hooggevoeligheid

Andere termen voor hooggevoelig zijn hoogsensitief en HSP. HSP is van oorsprong een Engelse afkorting en staat voor high sensative person. 20% van de mensen is hooggevoelig, dat is 1 op de 5 mensen! Er zijn net zoveel mannen als vrouwen hooggevoelig.  Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hooggevoeligheid erfelijk is. Veel van deze onderzoeken zijn gedaan door Elaine Aron, de grondlegster van hooggevoeligheid. Elaine Aron is Amerikaanse psychotherapeut, universitair docent en sinds 1991 doet zij onderzoek naar hooggevoeligheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat hooggevoeligheid erfelijk is.

Hooggevoeligheid is een kwaliteit

Hooggevoeligheid is geen ziekte, persoonlijkheidsstoornis of psychiatrische aandoening. Het is is een kwaliteit, een eigenschap van wie jij bent. Net zoals iemand bijvoorbeeld super intelligent kan zijn, ben jij ontzettend gevoelig. Hoewel hooggevoelige mensen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook net zoveel verschillen. Iedereen is uniek op zijn of haar eigen manier. Toch is het interessant om je te verdiepen in de kenmerken van hooggevoeligheid en wat het nu eigenlijk is. En nog belangrijker: leer omgaan met je hooggevoeligheid. Ervaar jij je hooggevoeligheid als last of worsteling? Vaak komt het omdat je nooit hebt geleerd hoe je met je gevoeligheid om moet gaan. En als jij je anders of juist harder voor gaat doen dan je daadwerkelijk bent, dan kost het je heel erg veel energie. En precies dit maakt het leven met je hoogsensitiviteit een worsteling.

Maak van je hoogsensitiviteit je kracht

Hooggevoeligheid is een kwaliteit met voor- en nadelen. De kenmerken van hooggevoeligheid zorgen ervoor dat je een enorme potentie in je hebt en vele talenten. Door te leren om te gaan met je hooggevoeligheid kun jij er juist je kracht van maken. Zo kun jij juist door je gevoeligheid jezelf heel erg goed beschermen en versterken. Jaren geleden toen ik zelf geen idee had hoe ik met mijn gevoeligheid om moest gaan voelde mijn leven zwaar. Ik voelde me anders dan iedereen, ik voelde me emotioneel labiel en ik voelde me altijd anders dan anderen.

Alles veranderde doordat ik mijn gevoeligheid en intuïtie ben gaan ontwikkelen. Als ik nu aan mensen om me heen vraag wat mijn 3 kwaliteiten zijn, dan wordt krachtig het meest genoemd. Als jij dit nu leest en je voelt hooggevoeligheid echt als last, realiseer je dan dat ook jij je enorm krachtig bent. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Vraag dan hier de gratis training Omgaan met je Hooggevoeligheid aan. Het is een gratis 4-delige training met e-book. En je krijgt toegang tot de library of joy, een exclusieve omgeving met meditaties en filmpjes speciaal voor HSP’s.

Wil jij weten of je hooggevoelig bent? Doe de (gratis) HSP-test!

Herken jij jezelf in het artikel en wil je weten of jij hooggevoelig bent? Of wil je weten in welke mate je hooggevoelig bent. Doe dan hier de HSP-test voor volwassenen. Deze test is door wetenschappelijk onderzoek en veelvuldig testen tot stand gekomen. Nou is een test nooit een sluitend bewijs en soms ook wel een momentopname. Diep van binnen weet jij prima hoe je in elkaar zit, je mag echt vertrouwen op jouw intuïtie.

Ben jij hooggevoelig? Ervaar je het als last of ben je er heel erg blij mee? Laat het weten in de reacties hieronder. 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: