Als je hooggevoelig bent dan ben je sneller en meer vatbaar voor allergieën. Ben jij hoogsensitief en word je gestoken door een wesp, bij of een hommel, dan is het goed om alert te zijn op hoe je lichaam hierop reageert! Is jouw kind hooggevoelig, dan is het ook belangrijk om extra op te letten. In dit artikel lees je waar je op moet letten en wat je moet doen als je gestoken wordt. En natuurlijk tips om bijen- en wespensteken te voorkomen!

Waarom een bijen- of wespensteek voor een HSP erg gevaarlijk kan zijn

Onderzoek toont aan dat hooggevoelige mensen meer last hebben van allergische reacties. Nou is ieder mens uniek en kan iedere HSP anders reageren op situaties. Maar een allergische reactie op bijen- en wespensteken kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op hoe je lichaam reageert.

Zelf ben ik hooggevoelig en ik ben heel erg allergisch voor insectenbeten. Dat begint al met een muggenbult, waar ik heftiger op reageer dan de gemiddelde mens. Maar een bijen- of wespensteek is voor mij erg gevaarlijk, waarbij ik direct medische zorg nodig heb. Als jij ook hoogsensitief bent dan kan je net als ik ook heftiger reageren, maar het hoeft dus niet zo te zijn! Belangrijk is dat je alert bent bent en voelt wat er in je lichaam gebeurt.

Normale reactie op een wespen- of bijensteek

Een wespen- of bijensteek is venijnig. Normaal is dat je een scherpe pijn voelt en dat de plek rood en gezwollen aanvoelt. Jeuk is ook vrij normaal. Wat helpt is om te koelen met een natte doek, of met ijsblokjes. Zo beperkt je de zwelling. Bij een normale reactie zal de irritatie, zwelling en de pijn binnen een paar uur sterk verminderen of bijna weg zijn.

Wanneer je direct actie moet ondernemen!

Een extremere reactie is dat de lokale reactie heftig is. Dit zorgt meestal voor een heftige lokale zwelling. Zo kan een arm of been wel 2 keer zo dik worden van een bijen- of wespensteek. Dit kan ook gepaard gaan met koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogde hartslag. Bel in dit geval direct de huisarts, of huisartsenpost en blijf rustig.

Vaak schrijven ze een anti-allergie medicijn voor, soms in combinatie met prednison. Mijn persoonlijke tip: Azaron helpt direct extreem goed bij lokale zwelling. Dit kun je gewoon naast de medicijnen gebruiken die je voorgeschreven hebt gekregen. Mijn ervaring is dat de reactie veel sneller weg is als ik Azaron gebruik naast de medicijnen. Ben je net gestoken en heb je Azaron in de buurt? Dan helpt het om direct te smeren. Azaron is geen vervanger voor een geneesmiddel of medische hulp. Zoek altijd medische hulp als je extreem reageert op een insectenbeet!

Als je last hebt van één van de volgende symptomen, of je herkent dit bij iemand anders bel dan direct 112!

 • Misselijkheid en overgeven
 • Hartkloppingen of een extreem verhoogde hartslag
 • Rode jeukende vlekken over je hele lichaam
 • Bulten of zwellingen op een andere plek dan waar je gestoken bent
 • Benauwdheid
 • Zwellingen in de tong of de keel
 • Opgezwollen lippen, oogleden, handpalmen of voetzolen
 • Diarree
 • Flauwvallen of buiten bewustzijn raken (dit duidt op een anafylactische shock)
 • Blauw worden

Tips om een wespen- en bijensteek te voorkomen

In droge warme zomers voorafgaand na een mildere winter zorgen ervoor dat er meer wespen en bijen zijn. Met deze tips kun je een beet van een wesp of bij voorkomen, maar ook je tuin minder aantrekkelijk maken voor wespen.

 • Bijen en wespen komen af op zoete geuren en vlees of vis. Wees extra alert als je buiten eet. Drink niet uit blikjes, een wesp of bij kan hier ongemerkt in kruipen!
 • Heb je kinderen en eet of drink je buiten? Let dan extra op dat er geen wespen op het eten gaan zitten!
 • Zijn er bijen of wespen in de buurt: blijf rustig. Ga niet wild om je heen slaan. Als je het eng vindt, loop dan rustig weg.
 • Blijf uit de buurt van een nest. In de buurt van een nest zijn bijen en wespen extra agressief. Verwijder nooit zelf een nest en kies altijd voor een professional om dit op te lossen. De kosten hiervan vallen reuze mee!
 • Heb je een wesp doodgeslagen, ruim hem dan direct op. Dode wespen trekken andere dode wespen aan.
 • Zet geen vallen neer met zoete limonade of jam. Deze vallen met zoete geuren gaan alleen maar meer wespen naar je tuin trekken.
 • Wespen houden niet van kruidnagel, azijn en citroen. Maak bijvoorbeeld je tafel schoon met schoonmaakazijn, of zet schaaltjes azijn of schijfjes citroen met kruidnagel neer.

Ben jij hooggevoelig en reageer jij ook heftig op insectenbeten? Heb jij er nog een vraag over of wil je iets delen? Dat kan hieronder! 

Wil je nog meer lezen? Misschien vind je dit ook leuk: