Bij een overprikkeld systeem is het belangrijk om te ontstressen en te zorgen dat je niet nog meer overprikkeld raakt. Omdat lichaam en geest samenwerken, moeten beide weer in balans gebracht worden om voor een ontspannen systeem te zorgen. In dit artikel lees je hoe yoga je kan helpen om lichaam en geest weer tot rust te brengen bij overprikkeling.
Overprikkeling ontstaat in het zenuwstelsel
Er zijn verschillende factoren of situaties waardoor je overprikkeld kunt raken. Dit is voor iedereen anders, net als de uitwerking op de zintuigen ervan. Waar bij sommige mensen overprikkeling zich uit in overgevoeligheid voor bijvoorbeeld geluiden (hoge tonen, tikkende geluiden, basgeluiden etc.) kan het voor de ander juist met zicht zijn (gevoelig voor licht, flitsen, kleuren etc.)
Overprikkeling is iets wat in onze hersenen plaatsvindt en uit zich in ons zenuwstelsel. Dit stuurt een reactie door naar ons lichaam waardoor we ons onder andere vermoeid, lusteloos en ongeduldig kunnen voelen.
Met yoga kun je goed inspelen op overprikkeling en voorkomen dat het erger wordt. Goed ademhalen heeft veel effect op het tegengaan van overprikkeling, je ademhaling is de verbinding tussen lichaam en geest.
Yoga reguleert je ademhaling
Bij stress en onrust is het ritme van je ademhaling meestal sneller dan wanneer je ontspannen bent. Bij een rustige ademhaling krijgen je hersenen geen stress signaal binnen en ervaar je een gevoel van ontspanning in je lichaam. De ademhaling is een thema dat bij alle yoga stijlen centraal staat.
De yoga poses zijn zo opgebouwd dat je bewust focust op onder andere je ademhaling.
Zo kun je met yoga reguleren vanuit welk gedeelte in je lichaam je ademhaling komt. Bijvoorbeeld uit je onderbuik of laat je de ademhaling vanuit het borstgebied komen. Met bewuste ademhalingsoefeningen activeer je het ‘ontspannen zenuwstelsel’ en komt er meer zuurstof in het lichaam wat als effect ontspanning van lichaam en geest heeft.
Yoga ontspant het lichaam
Binnen de yoga ligt er veel aandacht op ontspanning van lichaam en geest. De yoga poses zorgen ervoor dat de bloedcirculatie, ademhaling en energie weer vrij door het lichaam kunnen stromen. De spierspanning neemt af waardoor je lichaam automatisch meer ontspannen zal aanvoelen.
Yoga ontspant de geest
Ook de geest wordt tot rust gebracht met yoga. De yoga oefeningen halen je op het moment van uitvoeren uit je hoofd waardoor je niet gefocust bent op je gedachten. De gedachten die op dat moment in je hoofd komen kun je makkelijker laten gaan zonder er een oordeel over te hebben. Yoga vergroot je bewustzijn door naar binnen te keren wat ervoor zorgt dat je in staat bent om vanaf een afstand je eigen gedachten te observeren en er niet in mee te gaan.
Kalmeer een overprikkeld lichaam met yoga
Er zijn verschillende yogastijlen die variëren in intensiteit. Zo zijn er rustige yogavormen waarbij de focus meer op het Yin aspect ligt. Yin staat voor rust, bij een Yin stijl blijf je voor langere tijd in een yoga pose.
De meer dynamische yogastijlen zijn gefocust op het Yang aspect waarbij het juist gaat om veel beweging, actieve poses en een hoger tempo. Zowel de Yin als Yang eigenschappen hebben we nodig om weer volledig in balans te komen. Zorg ervoor dat je op een goede yogamat ligt die voldoende vering en grip geeft. Er zijn veel verschillende soorten yogamatjes die wellicht geschikt zijn voor de yogastijl die je uitvoert.
Als je teveel energie in je lichaam hebt is een rustige yoga les zoals Yin Yoga beter om te doen en als je juist wat meer energie kunt gebruiken is een actievere vorm zoals Power Yoga een beter idee.
Probeer deze 5 yoga houdingen thuis uit als je overprikkeld bent
1.Uttanasana – Staande Vooroverbuiging
Bij de staande vooroverbuiging buigt je bovenlichaam helemaal naar voren en beneden. Deze pose laat het bloed goed stromen door je hoofd. Ook activeert het een gedeelte van je zenuwstelsel wat ontspanning en herstel als resultaat geeft.
2.Savasana – Lijkhouding
Bij de lijkhouding lig je plat op je rug met je handpalmen naar boven gericht. Elke yoga sessie eindigt in deze houding. Dit is een perfecte houding om uit te voeren als je even uit je hoofd wilt, je zenuwstelsel wordt gekalmeerd en je ademhaling vertraagt.
3. Balasana – Kindhouding
De kindhouding ontspant zowel lichaam als geest. Naast het kalmerende effect van de kindhouding maakt het ook het heupgebied soepeler.
4. Bhujangasana – Cobrahouding
De Cobra is een liggende houding waarbij je achteroverbuigt. Door de buiging ontwikkel je een sterkere rug en het vermindert stress en vermoeidheidsklachten.
5. Jathara parivartanasana – Liggende twist
De liggende twist is een yogahouding die voor veel ontspanning zorgt. Het kalmeert de geest en versoepelt onder andere de heupen en de wervelkolom.
Deze 5 yogahoudingen zijn slechts een kleine selectie van oefeningen die je kunt uitvoeren om je lichaam en geest weer tot rust te brengen. Ontdek voor jezelf met welke yogastijl je weer helemaal fit kunt worden.
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen
- Kalmeer een overprikkeld lichaam met yoga
- Ben jij hoogsensitief en slaap je slecht? Dan zijn deze tips voor jou!
- Documentaires die je als HSP inzicht en inspiratie geven
- Tips die jou als HSP helpen bij warm weer!
- Hooggevoeligheid en PMS versterken elkaar
- Dit kun je voelen van de energie van de Leeuwenpoort - 8 augustus 2024
- Diepe slaapmeditatie die je helpt om lekker te slapen rondom de volle maan - 19 april 2024
- Meditatie ervaar de helende kracht van engelen - 14 april 2024