Bij hooggevoeligheid staan al je zintuigen open. Geluid, licht, tast, smaak, geur, kou en warmte, kortom alles wat aan prikkels binnenkomt. Je neemt de wereld buiten- en in jezelf intensief waar. Je voelt vaak (onbewust) gevoelens van de ander. Wanneer je te maken krijgt met seksueel misbruik komt dit keihard binnen. Seksueel misbruik laat diepe sporen na. In dit artikel lees je meer over het effect van seksueel misbruik als je HSP bent en wat je hieraan kan doen.
Door het misbruik maakt je lichaam grote hoeveelheden stresshormoon aan. Dit uit zich onder meer in moeite hebben met hechting en het reguleren van emoties. Er kunnen stukken uit je geheugen verdwijnen en beklemmende herbelevingen kunnen plaatsvinden in nachtmerries of andere onbewaakte momenten.
Jouw verhaal mag er helemaal zijn
Sanne komt bij me in de praktijk. Met horten en stoten komt haar verhaal over seksueel misbruik binnen het gezin. Haar broer Bart heeft haar vele jaren misbruikt. Bart is vier jaar ouder, hij is haar held, haar rots in de branding. Op het schoolplein voelt ze zich veilig omdat haar broer op haar let. Sanne is een gevoelig meisje en voelt zich vaak onbegrepen. Hier wordt ze mee gepest door klasgenootjes. Ze voelt zich eenzaam. Bart geeft haar aandacht en begint haar steeds meer te knuffelen als ze alleen thuis zijn. De vader van het gezin is veel weg voor zijn werk. De moeder is voor de buitenwereld een perfecte vrouw en moeder. Achter de voordeur speelt zich echter heel iets anders af. Alles draait om haar wensen en ideeën.
Sanne snakt naar liefde en echte aandacht. Het knuffelen en de aandacht die ze van Bart krijgt ervaart ze als een warm bad. Deze aandacht gaat echter steeds verder, hij neemt haar me naar de zolder waar hij een plekje heeft gecreëerd onder de balken. Hun eigen veilige nestje, zoals hij het noemt.
Onderbuik gevoel
Het gaat steeds verder, Sanne moet onder dwang mee naar de zolder. Ze moet zich uitkleden en aan de wensen van haar broer voldoen. Dit alles onder het mom dat hij zoveel van haar houdt. Het is hun geheimpje, niemand mag dit weten. Sanne durft er niet tegenin te gaan, bang dat ze de liefde en bescherming van haar broer kwijtraakt. Toch voelt ze diep van binnen dat het niet goed is wat hier gebeurt. Dan komt het moment dat er ziek van wordt. Ze verzamelt al haar moed en vertelt het aan haar moeder. Deze begint haar uit te lachen en zegt dat ze blij mag zijn met zo’n broer. Ze moet stoppen met die fantasie verhalen. Sanne voelt zich alleen en verraden
Niets aan de hand
Op school wordt er aan Sanne gevraagd of er iets is. Ze is zoveel stiller geworden en lijkt steeds in dromenland te verkeren. Haar cijfers kelderen naar een dieptepunt. Sanne haalt haar schouders op. “Er is met mij niets aan de hand”. Ze zet haar masker op en verdwijnt. Haar ouders worden uitgenodigd voor een gesprek. Dit heeft tot gevolg dat ze thuis nog meer verwijten krijgt. Sanne ervaart alle emoties van de ander heel heftig en voelt zich steeds kleiner worden. Hierdoor voelt ze nog meer de overheersende energie van haar broer die haar misbruikt, ze ‘vertrekt’ en hoopt dat het snel voorbij is.
Ommekeer in de misbruik-periode
Wanneer Sanne twaalf is wordt ze ongesteld, ze schrikt van het bloed in haar broekje. Haar moeder heeft haar er niets over verteld. Dit is een ommekeer in de misbruik-periode. Ze verzameld al haar moed en gaat niet meer mee naar de zolder. Vanaf dat moment beginnen de vernederende opmerkingen van Bart. Weg is de zogenaamde liefde en bescherming. Voor Sanne is dit een zeer schokkende ervaring, ze wil het zo graag goed doen voor iedereen. Ze voelt met heel haar wezen dat het misbruik niet klopt, dat het niet mag.
Haar ouders kiezen steeds vaker partij voor Bart, Sanne moet zich niet zo aanstellen en ophouden met zeuren. Dit zorgt voor nog meer verwijdering van haar ouders. Wanneer Sanne 15 is loopt ze weg van huis. Gelukkig kan ze terecht bij een vriendinnetje, haar ouders voelen aan dat Sanne niet goed in haar vel zit. Ze mag tijdelijk bij hen komen wonen. Hier gaat een wereld voor haar open, er is liefde en geborgenheid. Door gespreken met de moeder van haar vriendin merkt ze steeds meer dat het misbruik nooit had mogen gebeuren. Dit resulteert erin dat ze uiteindelijk vele jaren later aangifte doet van het misbruik. Het contact met haar ouders wordt nog minder. Bart is woest en ontkent in alle toonaarden.
Dissociatie: weg van herinneringen
Inmiddels zijn we tientallen jaren verder. Sanne heeft haar eigen leven opgebouwd. Ze heeft een lieve partner gevonden en een bloeiend bedrijf opgebouwd. Toch blijft het lastig om contact te maken met haar lichaam. Ze heeft zichzelf zover verwijderd van het gevoel, dat ze vergeet dat ze een lijf heeft. Hierdoor zorgt ze niet altijd even goed voor zichzelf. Een burn-out ligt op de loer. Om de pijn van het misbruik draaglijk te houden is ze met haar bewustzijn uit haar lichaam geschoten. Daarna kan ze niet goed meer terugkomen in haar lichaam. Ze dissocieert, gaat weg van pijnlijke herinneringen. Ze is fysiek aanwezig maar niet met haar volle aandacht. Om emotioneel te overleven trek je je terug uit je onderlichaam. Eerst wil je niet meer voelen en op den duur kun je niet meer voelen.
Aan de slag
Sanne heeft de moed om naar me toe te komen, waardoor een diepe transformatie kan gaan plaatsvinden. Beetje bij beetje gaat ze weer voelen. Haar lichaamsbewustzijn wordt steeds groter. Ze voelt sneller wanneer ze vermoeid is en overprikkeld. Ik leer haar om bij zichzelf te blijven en niet te vervloeien met de energie van de ander. Ze maakt een innerlijke reis en voelt steeds meer haar ik-kracht. Begrenzen is hierin een belangrijk thema. Vanuit begrip en mededogen kunnen deze diepe wonden beetje bij beetje worden geheeld. Vergeten doe je het niet maar door eraan te werken kun je het een plekje geven.
Wat kan ik voor je doen
Bij mijn begeleiding krijg je de gelegenheid om traumatische en pijnlijke ervaringen te onderzoeken en een plek te geven. Je bent bij mij veilig om je emoties en pijnlijke ervaringen er te laten zijn om ze vervolgens los te laten. Dit hoeft niet zwaar te zijn, juist de lichtkracht van je wezen helpt je bij verdere transformatie. Dit alles vindt plaats in een sfeer van rust en veiligheid. Ik heb langdurige ervaring in het begeleiden van mensen met hoog gevoeligheid en/of traumatische ervaringen. Mijn begeleiding gaat verder dan alleen maar praten. Voel je vrij om contact met me op te nemen, ik bied je een gratis inzichtgesprek aan van 30 minuten. Zo kunnen we samen afstemmen wat voor jou de mooiste weg is naar jezelf.
Dat herken ik zo ik ben misbruikt.
Lieve Sheila, wat fijn dat je herkenning kunt vinden in het artikel! Namens Jolanda heel veel licht en liefs voor jou, lieve groet
Sabine namens Jolanda Hoogkamer