Veel hooggevoelige mensen vinden het fijn om te mediteren. Misschien herken je het zelf ook wel, je ontspant, je komt tot rust en je slaap zelfs beter. Die stroom van gedachten en emoties die normaal maar doorgaat wordt rustiger en je voelt je krachtiger door de meditatie. Maar hoeveel voordelen mediteren ook geeft, toch hoor ik vaak: ik weet dat mediteren zo goed voor me is maar het lukt me niet om het vaker te doen.

Misschien herken jij dit ook wel. De meeste mensen lukt het niet om vaker te mediteren, terwijl ze wel alle voordelen kennen van meditatie. In dit artikel lees je mijn persoonlijke tips en tools die dagelijks of vaker mediteren makkelijk maken.

Meditatie gebruiken als paracetamol

Heel veel mensen gebruiken mediteren als paracetamol. Als ze hoofdpijn hebben dan nemen ze iets in om het symptoom te bestrijden. Maar ze kijken niet of amper naar de oorzaak van de hoofdpijn en hoe ze die kunnen voorkomen. Zo worden mijn meditaties om stress of spanning of negatieve gedachten los te laten veel vaker gedaan dan de meditaties die je krachtiger en gelukkiger maken. Terwijl die meditaties juist voorkomen dat je stress krijgt, slecht slaapt of gespannen bent.

Bijzonder toch? Je hebt de mogelijkheid om eenvoudig stress en spanning te voorkomen, heerlijk te slapen, je gelukkiger en blijer te voelen en toch komen veel mensen pas in actie als ze zich slecht voelen of als iets niet goed gaat.

Voordelen van dagelijks mediteren voor HSP’s

Vaker of dagelijks mediteren zorgt ervoor dat je minder last hebt van je hooggevoeligheid. Bijna alle mensen die bij mij komen voor een training of coaching willen zich leren beschermen, zich krachtiger willen voelen en niet zo snel uit balans raken. In mediteren ligt een groot deel van die oplossing. Als je dagelijks mediteert kun jij je aandacht beter bij jezelf houden, waardoor er minder bij je binnen komt. Je krijgt meer grip op je gedachten en je gevoelens en je hebt minder last van stemmingen of energie die je overneemt uit je omgeving.

Mediteren werkt positief op je gezondheid, je krijgt meer energie, je slaapt beter, je voelt je krachtiger en je voelt je gelukkiger. Je welzijn neemt toe op alle vlakken: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Waarom ook jij dagelijks kan mediteren

Misschien denk je wel: maar ik heb écht geen tijd, ik zou niet weten wanneer ik dagelijks moet mediteren. Je hebt het gevoel dat je te druk bent. Hoe druk ben je werkelijk? Hoeveel tijd zit je dagelijks op social media of doe je allerlei spelletjes op je telefoon? Of hoe vaak kijk je allerlei series op Netflix, of zit je uren te Whatsappen? Waar geef jij prioriteit aan? Het probleem is vaak dat je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt, omdat je onbewust met je tijd omgaat.

Ik herken het zelf ook. Als ik mijn dag start en aan het werk ga zonder bewust mijn dag in te delen en mijn doelen te bepalen, dan verlies in mijn tijd en aandacht in alle e-mails, telefoontjes, contact met clienten en deelnemers van mijn opleidingen. Voor ik het weet is de dag om en dan heb ik niet gemediteerd en weinig aan beweging gedaan.

Tips om dagelijks te mediteren

Maar dat kan ook anders. Hieronder lees je mijn persoonlijke tips & tools om dagelijks mediteren makkelijk te maken. Zo kun jij ook profiteren van de voordelen van meer mediteren.

Tip 1: hou het kort en krachtig

De duur van je meditatie is helemaal niet belangrijk als je net begint met meditatie of vaker wilt mediteren. Consistentie is veel belangrijker dan hoe lang je mediteert. Door regelmatig te mediteren wordt het steeds makkelijker om te doen. Sterker nog: dan wil je geen dag meer missen. Je kunt al dagelijks mediteren in 5 tot 15 minuten.

Tip 2: plan je meditaties in

Bepaal wanneer je gaat mediteren en plan die tijd gewoon in. Ik maak iedere dag bewust een dagindeling en bepaal wat ik die dag allemaal ga doen en wanneer ik ga mediteren. Wat mij vaak helpt is om het mediteren of sporten in de ochtend te doen. In de avond heb ik minder energie en in de ochtend ben ik me veel bewuster van mijn doelen. Daarnaast zorgt beweging en meditatie ervoor dat ik de hele dag meer energie heb en me krachtiger voel. Denk je nu: ik heb in de ochtend geen tijd? Door 15 minuten eerder op te staan, maak je eenvoudig en bewust tijd.

Onderzoek voor jezelf wat voor jou werkt. Welk moment van de dag gaat het je het makkelijkst af om te mediteren? Plan vervolgens die momenten in.

Tip 3: just do it

Geef je excuses geen ruimte. Denk er gewoon niet over na, just do it. Neem die 5 tot 15 minuten om je aandacht naar binnen te richten in een meditatie en bewust te kiezen voor jouw geluk, welzijn en gezondheid. Wees je eigen coach en motivator! Vind je dit soms lastig? Schrijf circa 5 voordelen op van vaker mediteren en 5 nadelen als je niet regelmatig mediteert. Merk je dat je last hebt van uitstelgedrag of excuses? Pak dat lijstje er dan bij, zodat jij je weer bewust wordt waarom jij wilt mediteren.

Tip 4: wissel je meditaties af

Onze hersenen werken zo dat alles wat we vaak waarnemen minder bij ons binnen komt. Hierdoor heeft die meditatie die je 100 keer doet minder effect op je. Je aandacht verslapt, daarom is het belangrijk om je meditaties af te wisselen en jezelf steeds nieuwe prikkels te geven. In mijn library of joy en op YouTube vind je veel verschillende meditaties, die je kunt afwisselen. Ook helpt het om geleide meditaties van verschillende personen te doen.

Heb jij nog tips die helpen om dagelijks te mediteren? Heb je nog een vraag of wil je reageren op 1 van de tips? Laat hieronder dan een reactie achter!

Wil je nog meer lezen? Misschien is dit iets voor je: