Tijdens de feestdagen is alles ineens anders, een stroom van nieuwe prikkels komt op je af. Er lijkt een overvloed van eten wat anders is dan normaal en veel mensen hebben versieringen in huis. Winkels zijn versierd en de ene aanbieding na de andere vliegt je om de oren. De feestdagen staan ook bol van sociale verplichtingen, met vrienden en familie. Als je hooggevoelig bent kan het best een uitdaging zijn al die feestdagen. Voorkom dat je opgebrand of overprikkeld raakt tijdens de feestdagen en lees hieronder de tips voor de feestdagen als HSP of als HSS.

Heb jij van nature juist rust nodig of prikkels?

Ieder mens is uniek, zo ook hooggevoelige mensen. Hoewel hooggevoelige mensen overeenkomsten hebben, hebben ze minstens zoveel verschillen. Toch zijn er 2 types duidelijk te onderscheiden: een HSP (highly sensative person) en een HSS (high sensation seeker). Een HSP is een rustzoeker en een HSS is een prikkelzoeker. Wil jij weten of je een rust- of prikkelzoeker bent, check dan dit artikel. Je kunt ook testen waar je het hoogst op scoort. 
Je kunt je vast voorstellen dat als jij een echte rustzoeker (HSP) bent dat je hele andere verlangens hebt over de feestdagen en dat je echt hele andere dingen wilt doen, dan dat je een echte prikkelzoeker (HSS) bent.

Tips voor de rustzoeker (HSP)

Een HSP is gevoelig voor overprikkeling en zoekt van nature meer rust op. Regelmaat, rust en routine zijn belangrijk voor een HSP. Als rustzoeker voel jij je vaak fijner als je 1 op 1 contact hebt of in kleine groepen samen bent. De valkuil van een rustzoeker is dat als je te veel buiten je comfortzone komt je overprikkelt kan raken. Plan daarom je feestdagen vooraf heel bewust in. Kies voor de grootte van het gezelschap wat voor jou comfortabel voelt. Sluit jezelf niet af voor sociale contacten, op een dieper niveau heb je juist een grote behoefte aan verbinding met andere mensen, met een bepaalde diepgang.

Plan ook heel bewust tijd voor jezelf in om helemaal tot rust te komen. Dit kan een moment zijn om te mediteren, een lange wandeling in het bos of strand, of gewoon met een boek op de bank.  Zo voorkom je overprikkeling en heb je momenten waarop jij je weer op kan laden.

Tips voor de prikkelzoeker (HSS)

Een HSS is gevoelig voor onderprikkeling en heeft dus juist prikkels nodig. Ontdekken, uitgedaagd worden en nieuwe dingen beleven zijn heel belangrijk voor een HSS. Je bent een sociale vlinder en je houdt van gezelschap, in grotere groepen en je vindt het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Je geniet van plekken waar veel mensen zijn en er veel te beleven is. Bij het inplannen van je feestdagen kies je het beste bewust voor afspraken waar je in contact met andere mensen voldoende afleiding hebt.

Je valkuil is dat je door enthousiasme overprikkeld kan raken, je loopt jezelf voorbij in je behoefte aan afwisseling en ontdekken. Hou daarom wat ruimte over in je agenda. Zo kun je even tijd maken om te ontladen en weer helemaal tot jezelf te komen, door een meditatie, wandelen of gewoon even helemaal niets te doen. En heb je toch nog energie over, dan heb je extra ruimte voor spontane acties die passen bij jouw stemming van dat moment!

Afstemmen op wie jij diep vanbinnen bent

Zowel de HSS als de HSP zijn gevoelig voor hun omgeving. De eerste focus van aandacht ligt vaak naar buiten toe. Misschien herken je het wel dat je vaak feilloos aanvoelt wat mensen in je omgeving nodig hebben. En vind je het heel fijn om voor een ander te zorgen, tijdens de feestdagen is die kans er natuurlijk volop. In je drang om zo voor de ander te zorgen, is het lastig om contact te houden met hoe jij je voelt en wat jij nodig hebt.

Neem daarom tijdens de feestdagen een paar keer bewust de tijd om te voelen hoe het met jou gaat. Voel wat jij echt nodig hebt en pas jouw dag hierop aan. Ben je toch gestresst en overprikkelt en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Lees dan deze tips om weer in balans te komen tijdens de feestdagen als je hooggevoelig bent.

Ik wens je liefdevolle feestdagen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: