1 op de 5 kinderen is hooggevoelig. Een hooggevoelig kind (HSK) kan zich overweldigd voelen door de wereld om zich heen. Dit komt omdat een HSK de hele dag door meer informatie opneemt uit de omgeving en deze informatie op een dieper niveau verwerkt. Een hooggevoelig kind voelt veel aan, ervaart emoties intenser en denkt veel na. Toch heeft hooggevoeligheid ook veel voordelen. Is jouw kind hooggevoelig en ben je zoekende hoe jij je kind het beste kan helpen? Met deze tips voor ouders van een hooggevoelig kind help jij je kind om de positieve kanten van hooggevoeligheid te ontwikkelen.

Een hooggevoelig kind voelt veel aan

Ouders van hooggevoelige kinderen gaan vaak op zoek naar informatie over hooggevoeligheid bij kinderen en manieren waarop ze het kind kunnen stimuleren en coachen. Als ouder heb je een voorbeeldfunctie, kinderen kopiëren gedrag van hun ouders. Om je kind beter te begrijpen is het ook heel interessant om na te denken wat jouw kind spiegelt, wat jij of je partner ook doen.

Wat voelt jouw kind aan van jou? Ben jij ontspannen, uitgerust, zit je niet veel in je hoofd en stop je emoties niet weg, maar mogen die er gewoon zijn? Ook al praat jij in het bijzijn van je kind niet over stress en spanning, kinderen lezen jouw energie, dus die voelen dat feilloos aan. Als ouder is het belangrijk om jezelf ook onder de loep te nemen en te beseffen welk voorbeeld jij geeft.

Kinderen doen niet wat je zegt, kinderen doen wat jij doet.

Hooggevoeligheid is erfelijk

Onderzoek toont aan dat hooggevoeligheid erfelijk is. Als jij erachter gekomen bent dat jouw kind hooggevoelig is, dan is meestal minstens 1 van de ouders ook hooggevoelig. Wil jij weten of jij hooggevoelig bent, dan kun je hier gratis een HSP-test doen. Als je hooggevoelig bent dan is het belangrijk dat jij zelf op een positieve manier omgaat met je hooggevoeligheid. Zeker als je weet dat kinderen je gedrag kopiëren. Wil jij meer weten over hooggevoeligheid, hoe je ermee om kan gaan en hoe je de voor- en nadelen in kan zetten? Vraag dan de gratis 4-delige training Omgaan met je hooggevoeligheid aan.

De kwaliteiten van hooggevoelig zijn

Hooggevoeligheid is een talent met vele kwaliteiten. En hoewel ieder hooggevoelig kind uniek is, zijn er toch een aantal kenmerken die je bij veel hooggevoelige kids terug ziet. Kenmerken zoals een groot verbeeldingsvermogen, leergierigheid, creativiteit, intuïtief en zachtaardig. Ook het waarnemingsvermogen met alle zintuigen van een hooggevoelig kind is intens. Vaak hebben ze een grote liefde voor dieren en willen ze echt contact maken met mensen om zich heen, als ze zich veilig voelen.

Ze willen ook graag weten en snappen hoe alles in elkaar zit, dit doen ze door veel te observeren en de kat uit de boom te kijken. Maar niet alle hooggevoelige kinderen zijn introvert en observeren. Zo zijn er ook hooggevoelige kinderen die overal op af te stappen en oneindig doorvragen. Zo kan een hooggevoelig kind 100 keer doorvragen waarom iets is zoals het is.

De voordelen van hooggevoelig zijn stimuleren

Wil jij de voordelen van hooggevoelig zijn bij je kind stimuleren? Bedenk dan activiteiten en leuke dingen waarin hij of zij al deze kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Doe ook vooral wat het kind leuk vindt en blij van wordt. Ook het geven van complimentjes over de positieve kanten van hooggevoeligheid versterkt deze.

De nadelen van hooggevoelig zijn

Hooggevoelige kinderen kunnen zich soms overweldigd voelen door de wereld om zich heen. Dit komt omdat hooggevoelige kinderen meer opnemen uit hun omgeving, dit allemaal op een dieper niveau verwerken, emoties intenser beleven en veel na kunnen denken. Als een kind te weinig tijd krijgt om die prikkels te verwerken en tot rust te komen, dan uit zich dat al snel in huilbuien, woede-uitbarstingen of slecht slapen. Bij chronische overprikkeling kunnen er zelfs fysieke klachten ontstaan.

Je kind helpen met de nadelen van hooggevoelig zijn

Jij kunt je kind helpen door te zorgen dat je kind niet overprikkeld raakt, emoties kan en mag voelen en niet te veel in zijn of haar hoofd zit. Of als je kind overprikkeld is het kind rust te geven. Het helpt natuurlijk om dit ook voor jezelf toe te passen! Samengevat zijn dit de tips voor ouders van een hooggevoelig kind:

 • Wees zacht en begripvol
  Probeer je kind te begrijpen en dagelijks te praten over de leuke en minder leuke dingen die zijn voorgevallen. Of te praten over hoe jouw kind zich echt voelt. Zo maak je echt contact met je kind en leert het dat alles er mag zijn, positief en negatief.
 • Bescherm je kind tegen overprikkeling
  Leer je kind de balans tussen prikkels opnemen en prikkels verwerken. Probeer het aantal prikkels voor je kind te doseren en zorg ervoor dat je kind voldoende tijd krijgt om prikkels te verwerken.
 • Buiten zijn in de natuur
  Buiten zijn in de natuur heeft op iedereen een positief effect. Je kind komt makkelijker uit zijn of haar hoofd en in het lichaam. Zo kan het kind makkelijker prikkels los laten en zich opladen met nieuwe energie. Ook helpt buiten zijn om ‘s nachts goed te slapen
 • Meditaties
  Kindermeditaties helpen kinderen om echt tot rust te komen. Zo kan het kind sneller de prikkels verwerken en blijft het niet hangen in gedachten of gepieker. Meditatiemomenten kunnen zelfs overprikkeling, verdriet of boosheid voorkomen. Hieronder vind je een leuke kindermeditatie om te proberen. Het is ook leuk om het samen met je kind te doen. Jouw kind voelt jouw energie, waardoor je het effect van de meditatie versterkt. Op mijn YouTube-kanaal vind je naast meditaties voor volwassenen nu ook kindermeditaties. Door hier te klikken kun je de playlist bekijken op mijn YouTube-kanaal. Of bekijk hier alle kindermeditaties op mijn website.

Geleide meditatie voor kinderen uit de Meditation Moments App

De Meditation Moments App is een app met meditaties voor volwassenen en kinderen. Hieronder kun je één van de geleide meditatie voor kinderen beluisteren van de app. De app kun je downloaden in de Appstore of Google Play.

Er staan ook prachtige meditaties in voor volwassenen, waarmee je als ouder eenvoudig momenten van rust en ontspanning creëert en stress en spanning los kan laten. Ik gebruik de app zelf ook regelmatig, om bewust even tijd voor mijzelf te nemen.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: